Friday, July 19, 2024

Μακρόν:

       - τραπεζικός υπάλληλος, Ρότσιλντ,  «άνθρωπος των Γερμανών και των τραπεζών».

- ήλθε από το πουθενά, με ένα κόμμα χωρίς πρόγραμμα που δεν υπήρχε λίγους μήνες πριν.

- διέλυσε την Βουλή, παρά την σχετική πλειοψηφία,  για να μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή η Λεπέν, αλλά γαλλικός λαός και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του χάλασε τα σχέδια.

- ψηφίστηκε στον αντίποδα της Λεπέν δύο φορές, για να μειώσει τη δύναμη της ακροδεξιάς και για να αλλάξει την Ευρώπη. Οι προσδοκίες του εγκαταλείφτηκαν ενωρίς. Δεν είχε τη δυνατότητα και όχι μόνον αυτός, συγκρότησης και διάδοσης οράματος για τη Γαλλία και την Ε.Ε. Έβγαλε την ακροδεξιά από την απομόνωση.

- κέρδισε δύο προεδρικές εκλογές, για τον εαυτό του και τις κοινοβουλευτικές για το κόμμα που ίδρυσε. To κόμμα «Δημοκρατία σε Κίνηση»-«La Rebublique en MarcheLRM» εξέλεξε 308 βουλευτές στην από 577 έδρες γαλλική Βουλή στις εκλογές του 2017.

- Στις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2022 έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία μαζί και την πολιτική του κυριαρχία. Αδυνατεί να συγκροτήσει κυβερνητική πλειοψηφία.

- «πέτυχε εύκολα να αναλάβει την εξουσία, αλλά έχει δυσκολίες στην άσκησή της». Εφάρμοσε πολιτική δεξιού κόμματος με συντηρητικούς πρωθυπουργούς και δεξιό υπουργό οικονομικών.

- δεν ήθελε να αλλάξει την πολιτική του, των 18 μηνών που είχαν προηγηθεί των «Κίτρινων Γιλέκων», που ευνοούσε τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα.

- ακολούθησε νεοφιλελεύθερη πολιτική και μάλιστα την περίοδο που ο νεοφιλελευθερισμός βρισκόταν σε υποχώρηση λόγο της φτώχειας, της διαφθοράς και των ανισοτήτων που δημιούργησε,

- επιμένει στην άρνησή του και δεν επαναφέρει τον φόρο ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων (φόρο πλούτου) παρά το πολιτικό αδιέξοδο και τη δύσκολη θέση στην οποία είχε περιέλθει. Εξ΄ αυτού του έμεινε και ο χαρακτηρισμός «πρόεδρος των πλουσίων».

- υποστηρίζεται, υποστηριζόταν από μια μικρή μειοψηφία, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούσε και η οποία ήταν συνεχώς μειούμενη,

- προκάλεσε δυσαρέσκεια με τις δαπάνες στο Μέγαρο των Ηλυσίων, την πισίνα στο Μέγαρο των Ηλυσίων αλλά και τιμώντας τον δωσίλογο στρατάρχη Ανρί Φιλίπ Πετέν κατά την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

- χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί όση βία χρειάζεται για να καταστείλει το κίνημα. Διακρίθηκε για την κοινωνική του βαναυσότητα.

- φαίνεται να κλονίζεται και να θορυβείται από την κοινωνική αγανάκτηση και την ένταση των κινητοποιήσεων.

- τον πανικόβαλε όχι μόνον η μαζικότητα των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» αλλά και η επιρροή στη σκέψη και τα μυαλά μιας λαϊκής μειοψηφίας.

- έχει αποκοπεί από την γαλλική κοινωνία. Κάνει τα πάντα για να δείξει ότι είναι κοντά στους Γάλλους, χωρίς να τα καταφέρνει και χωρίς να μπορεί να ανατρέψει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι είναι αλαζόνας και μακριά από τις ανησυχίες των απλών ανθρώπων. Δεν δημοσιοποιεί τα ονόματα του συμβούλων του για να προβάλλεται ο ίδιος.

- απαξιωμένος πλέον αδυνατεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική, η επιρροή του έχει μειωθεί.

- είχε τη συμβολή του στην κακοδιαχείριση της τριπλής κρίσης, υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής και δύσκολα θα ξεπεράσει το βάρος των χιλ. νεκρών της πανδημίας και την αύξηση των ανισοτήτων. Εν μέσω πανδημίας οδήγησε τη Χώρα σε εκλογές, πρώτος γύρος δημοτικών εκλογών και βρέθηκε χωρίς προστατευτικά μέσα, ιδιαίτερα μάσκες.

- οδήγησε τη Γαλλία σε πολιτική παρακμή, το πολιτικό σύστημα μετακινήθηκε προς τα δεξιά. Η Γαλλία δεν μπόρεσε να κατασκευάσει εμβόλιο.

- ευθύνεται για μαζικό έγκλημα, 11 νεκροί, 6 με κομμένα χέρια, 20 έχασαν το μάτι τους, 189 βαριά τραυματισμένοι, 3000 τραυματισμένοι, 6 σε κώμα, 8500 συλληφθέντες, 1800 καταδικασμένοι, 1500 υπόδικοι, 320 φυλακισμένοι χωρίς αναστολή, 3.000 τραυματίες. Η δικαστική καταστολή είχε αποτέλεσμα: 8700 συλλήψεις, 2.000 δίκες, από τις οποίες 1500 με την αυτόφωρη διαδικασία, 40% των ποινών είναι καταδίκες χωρίς αναστολή ή δικαίωμα εξαγοράς και 400 φυλακισμένοι.

 

Labels:

Sunday, July 14, 2024

Ιούλιος 1974, Εθνική Τραγωδία: ας σταματήσουν οι αμετροε-πείς, που ευθύνονται, να απολογούνται.«ως τιμή και αναγνώριση στο φίλο και συμμαθητή Θεόδωρο Αναστασόπουλο, το φίλο Παναγιώτη Μηλιτσόπουλο και όλα τα άγνωστα παιδία που δεν γύρισαν ποτέ στα σπίτια τους».

15/7 : Πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου από τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρισκόταν στην Κύπρο - Εθνική Φρουρά – και παρακρατικές οργανώσεις, ΕΟΚΑ Β. Το πρα-ξικόπημα είχε οργανώσει η Ελληνική Χούντα του Ιωαννίδη.

Αναλαμβάνει ο Σαμψών (παραστρατιωτική δράση με διασυν-δέσεις με μυστικές υπηρεσίες). Άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή.

20 -26/7: Αποβίβαση τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, 7-9% του Κυπριακού εδάφους υπό Τουρκική κατοχή (Αττίλας 1) υπό την ανοχή των ΗΠΑ και της Βρετανίας και τους χουντικούς να συνιστούν αυτοσυγκράτηση φοβούμενοι ενδεχόμενο σοβιετικό προσανατολισμό του Μακαρίου.

Το ΝΑΤΟ δεν απότρεψε την εισβολή και η ΕΕ αργότερα, με την μονομερή ένταξη του ελληνοκυπριακού τμήματος, δεν προώθησε μια ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρο.

Στο πραξικόπημα αντιστάθηκαν, οι ελαφρά οπλισμένες δυνά-μεις της αστυνομίας και της προεδρικής φρουράς και εξοπλι-σμένοι δημοκρατικοί πολίτες.

24/7: Καταρρέει το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα. Δεν είχε τη δυνατότητα να αποτρέψει την εισβολή.

Ο Σαμψών παραιτείται. Αναλαμβάνει ο Κληρίδης (πρόεδρος της Βουλής???).

Ο Μακάριος ζητά από τον Γκιζίκη την ανά-κληση των Ελλήνων αξιωματικών από την Κύπρο. Βομβαρδίζεται το Μέγαρο Αρχιεπισκοπής, ο Μακάριος διαφεύγει.

Το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί για εκεχειρία και αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Απο-κατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο Καραμανλής Πρωθυπουργός.

Πρώτη διάσκεψη των εγγυητριών δυνάμεων στη Γε-νεύη για την κατάσταση στην Κύπρο.

14 -16 Αύγουστος, δεύτερη επίθεση εναντίον της Κύπρου. 37% του κυπριακού εδάφους υπό τουρκική κατοχή (Αττίλας 2).

Προσφυγιά(164.000), αποκεφαλισμοί, βιασμοί, θύματα άμα-χοι και αγνοούμενοι, απώλεια εδαφών συνιστούν εθνικό έ-γκλημα χωρίς τιμωρία των φυσικών και ηθικών ενόχων.

Δημιουργείται το ψευδοκράτος με μεταφορά χιλ. τούρκων εποίκων.

Νοέμβριος, η ΓΣ του ΟΗΕ υιοθετεί ομόφωνο ψήφισμα και καλεί για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, σεβασμό της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και σε ασφαλείς συνθήκες.

Δεκέμβρης, Ο πρόεδρος Μακάριος επιστρέφει στην Κύπρο. Το κογκρέσο των ΗΠΑ αποφασίζει εμπάργκο για την Τουρκία.

50 χρόνια μετά η κατάσταση του κυπριακού ζητήματος είναι χειρότερη παρά ποτέ.

Labels:

Wednesday, July 10, 2024

Εξωτερική πολιτική για τα μπάζα

Το κυπριακό ζήτημα έχει εξαιρεθεί από τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Στις αμυντικές – εξοπλιστικές συμφωνίες, με ΗΠΑ και Γαλλία,  δεν προβλέπεται προστασία της Κύπρου.

Το τούρκο – λιβυκόρωσικό σύμφωνο έπιασε την Ελλάδα στον ύπνο, σπάει τις ΑΟΖ Καστελόριζου – Κύπρου και κορμού της Ελλάδος και την ΑΟΖ της Κρήτης, με χωρίς ή με αναποτελεσματικές  κινήσεις.

Η ίδρυση υποτυπώδους προξενείου στα κατεχόμενα μάλλον οδηγεί στην αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Ρωσία.  

Η Συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδος – Αιγύπτου, ερήμην της Τουρκίας και η εξαίρεση της Τουρκίας από τα «οικόπεδα» ερευνών και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Α. Μεσόγειο δημιουργεί νέες εντάσεις.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δημιουργείται ένταση ενώ είναι γνωστό ότι η Συμφωνία δεν απαγορεύει τη χρήση του ονόματος χωρίς προσδιορισμό στο εσωτερικό.

Εντάθηκαν οι σχέσεις με την Αλβανία με παρέμβαση της Χώρας στο εσωτερικό της. Η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας απαιτεί άλλες διαδικασίες και όχι εκβιασμούς διαμέσου της «υπόθεσης Μπελέρη».

Οι απειλές για προσκόμματα της ένταξης στην ΕΕ της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας είναι στα όρια του φαιδρού γιατί δεν εξαρτάται από  την Ελλάδα και οι ίδιες οι χώρες δεν θέλουν την ένταξή τους. Θέλουν μια διαρκή διαδικασία διαπραγματεύσεων για να εισπράττουν όσον το δυνατόν περισσότερα, ευθυγραμμιζόμενες με την πολιτική της Τουρκίας στο ίδιο θέμα.

Ο «σύμμαχος» Χαφτάρ, που επισκέφτηκε επίσημα τη Χώρα και ο γιός του συσσωρεύουν χρήματα στέλνοντας 100δες μετανάστες στη Χώρα.

Καμμιά πρωτοβουλία ειρήνης με δύο πολέμους στη γειτονιά της Χώρας.

Labels: