Sunday, July 14, 2024

Ιούλιος 1974, Εθνική Τραγωδία: ας σταματήσουν οι αμετροε-πείς, που ευθύνονται, να απολογούνται.«ως τιμή και αναγνώριση στο φίλο και συμμαθητή Θεόδωρο Αναστασόπουλο, το φίλο Παναγιώτη Μηλιτσόπουλο και όλα τα άγνωστα παιδία που δεν γύρισαν ποτέ στα σπίτια τους».

15/7 : Πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου από τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρισκόταν στην Κύπρο - Εθνική Φρουρά – και παρακρατικές οργανώσεις, ΕΟΚΑ Β. Το πρα-ξικόπημα είχε οργανώσει η Ελληνική Χούντα του Ιωαννίδη.

Αναλαμβάνει ο Σαμψών (παραστρατιωτική δράση με διασυν-δέσεις με μυστικές υπηρεσίες). Άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή.

20 -26/7: Αποβίβαση τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, 7-9% του Κυπριακού εδάφους υπό Τουρκική κατοχή (Αττίλας 1) υπό την ανοχή των ΗΠΑ και της Βρετανίας και τους χουντικούς να συνιστούν αυτοσυγκράτηση φοβούμενοι ενδεχόμενο σοβιετικό προσανατολισμό του Μακαρίου.

Το ΝΑΤΟ δεν απότρεψε την εισβολή και η ΕΕ αργότερα, με την μονομερή ένταξη του ελληνοκυπριακού τμήματος, δεν προώθησε μια ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρο.

Στο πραξικόπημα αντιστάθηκαν, οι ελαφρά οπλισμένες δυνά-μεις της αστυνομίας και της προεδρικής φρουράς και εξοπλι-σμένοι δημοκρατικοί πολίτες.

24/7: Καταρρέει το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα. Δεν είχε τη δυνατότητα να αποτρέψει την εισβολή.

Ο Σαμψών παραιτείται. Αναλαμβάνει ο Κληρίδης (πρόεδρος της Βουλής???).

Ο Μακάριος ζητά από τον Γκιζίκη την ανά-κληση των Ελλήνων αξιωματικών από την Κύπρο. Βομβαρδίζεται το Μέγαρο Αρχιεπισκοπής, ο Μακάριος διαφεύγει.

Το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί για εκεχειρία και αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Απο-κατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο Καραμανλής Πρωθυπουργός.

Πρώτη διάσκεψη των εγγυητριών δυνάμεων στη Γε-νεύη για την κατάσταση στην Κύπρο.

14 -16 Αύγουστος, δεύτερη επίθεση εναντίον της Κύπρου. 37% του κυπριακού εδάφους υπό τουρκική κατοχή (Αττίλας 2).

Προσφυγιά(164.000), αποκεφαλισμοί, βιασμοί, θύματα άμα-χοι και αγνοούμενοι, απώλεια εδαφών συνιστούν εθνικό έ-γκλημα χωρίς τιμωρία των φυσικών και ηθικών ενόχων.

Δημιουργείται το ψευδοκράτος με μεταφορά χιλ. τούρκων εποίκων.

Νοέμβριος, η ΓΣ του ΟΗΕ υιοθετεί ομόφωνο ψήφισμα και καλεί για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, σεβασμό της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και σε ασφαλείς συνθήκες.

Δεκέμβρης, Ο πρόεδρος Μακάριος επιστρέφει στην Κύπρο. Το κογκρέσο των ΗΠΑ αποφασίζει εμπάργκο για την Τουρκία.

50 χρόνια μετά η κατάσταση του κυπριακού ζητήματος είναι χειρότερη παρά ποτέ.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home