Wednesday, July 10, 2024

Εξωτερική πολιτική για τα μπάζα

Το κυπριακό ζήτημα έχει εξαιρεθεί από τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Στις αμυντικές – εξοπλιστικές συμφωνίες, με ΗΠΑ και Γαλλία,  δεν προβλέπεται προστασία της Κύπρου.

Το τούρκο – λιβυκόρωσικό σύμφωνο έπιασε την Ελλάδα στον ύπνο, σπάει τις ΑΟΖ Καστελόριζου – Κύπρου και κορμού της Ελλάδος και την ΑΟΖ της Κρήτης, με χωρίς ή με αναποτελεσματικές  κινήσεις.

Η ίδρυση υποτυπώδους προξενείου στα κατεχόμενα μάλλον οδηγεί στην αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Ρωσία.  

Η Συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδος – Αιγύπτου, ερήμην της Τουρκίας και η εξαίρεση της Τουρκίας από τα «οικόπεδα» ερευνών και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Α. Μεσόγειο δημιουργεί νέες εντάσεις.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δημιουργείται ένταση ενώ είναι γνωστό ότι η Συμφωνία δεν απαγορεύει τη χρήση του ονόματος χωρίς προσδιορισμό στο εσωτερικό.

Εντάθηκαν οι σχέσεις με την Αλβανία με παρέμβαση της Χώρας στο εσωτερικό της. Η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας απαιτεί άλλες διαδικασίες και όχι εκβιασμούς διαμέσου της «υπόθεσης Μπελέρη».

Οι απειλές για προσκόμματα της ένταξης στην ΕΕ της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας είναι στα όρια του φαιδρού γιατί δεν εξαρτάται από  την Ελλάδα και οι ίδιες οι χώρες δεν θέλουν την ένταξή τους. Θέλουν μια διαρκή διαδικασία διαπραγματεύσεων για να εισπράττουν όσον το δυνατόν περισσότερα, ευθυγραμμιζόμενες με την πολιτική της Τουρκίας στο ίδιο θέμα.

Ο «σύμμαχος» Χαφτάρ, που επισκέφτηκε επίσημα τη Χώρα και ο γιός του συσσωρεύουν χρήματα στέλνοντας 100δες μετανάστες στη Χώρα.

Καμμιά πρωτοβουλία ειρήνης με δύο πολέμους στη γειτονιά της Χώρας.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home