
«…Είναι χαρακτηριστική και η υπόθεση του ΟΤΕ. Όταν αγοράστηκε ένα σημαντικό ποσοστό της εταιρείας από τη Μαρφίν η κυβέρνηση εμφανίστηκε θορυβημένη για τι κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του «μάνατζμεντ». Έφτασε μάλιστα στο σημείο, για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να περάσει ρυθμίσεις αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία. Όταν το ποσοστό αυτό όμως πουλήθηκε στους Γερμανούς αιφνιδίως η απώλεια του ελέγχου της εταιρείας έπαψε να απασχολεί του Υπ. Οικονομικών έφτασε να διαδίδει ότι … εξαρχής επιθυμούσε μια τέτοια λύση».
ΤΑ ΝΕΑ 31/3/2008Η κυβέρνηση πωλώντας πακέτο μετοχών και περιορίζοντας την κρατική συμμετοχή στο 25% αναζητά μοντέλο συνδιοίκησης και παραχώρησης του «μάνατζμεντ» στη Deutsche Telekom.
Η τελευταία διεκδικεί το 33% των μετοχών του ΟΤΕ (μειώνοντας τη συμμετοχή του Δημοσίου) και την εξαγορά του «μάνατζμεντ».
H Μαρφίν, που επέλεξε τον αγοραστή, από το "κόλπο" της αγοραπωλησίας κέρδισε 200 εκ. ευρώ, (αγόρασε 24Ε , επώλησε 26 όταν στο ταμπλό η τιμή της μετοχής κυμαινόταν στα 16-17Ε).
Τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά των σκοπιμοτήτων (διαπλοκής?) και της επιπολαιότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον ΟΤΕ.
Έναν Οργανισμό που:
- δικτύωσε τη Ελλάδα μέχρι και το τελευταίο χωριό και στην πιο μακρινή και δύσβατη γωνιά της Χώρας.
- διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών και παρέχει δορυφορικές υπηρεσίες στον Ελληνικό στρατό, στο Ελληνικό δημόσιο, σε ξένους κρατικούς οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρίες,
- διαθέτει 2500 ακίνητα, υποδομή και υποστήριξη σε εταιρίες ιδιωτικής τηλεφωνίας και υπηρεσίες παροχής internet (και οι οποίες πολλές φορές δεν πληρώνουν το συμβολικό τίμημα για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται),
- δημιουργεί συστήματα «ευρυζωνικότητας» για ελεύθερες και δωρεάν υπηρεσίες Internet.
- έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας σε όλους τους τομείς,
- συγκροτεί με άλλες 10 θυγατρικές εταιρίες τον «ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ»,
- είναι κερδοφόρος παρά την κακοδιοίκηση των τελευταίων χρόνων.
Όμως πρέπει να κάνει πολλά ακόμη όπως την κατάργηση των πάγιων τελών, τη μείωση των τιμών, την δωρεάν παροχή υπηρεσιών internet, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου κ. άλ.
Οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αποτελούν δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχονται δωρεάν η με συμβολικό τίμημα. Αν ο οργανισμός ξεπουληθεί τότε την υποδομή που δημιουργήθηκε και εξακολουθεί να δημιουργείται από την φορολογία του πολίτη και τις υψηλές τιμές που πληρώνει για τις υπηρεσίες που δέχεται θα την επωφελείται μια ξένη εταιρεία που σκοπός της είναι το κέρδος και η μεταφορά του εκτός Ελλάδος και όχι οι κοινωφελείς σκοποί.
Ας σημειωθεί ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η διοίκηση των αντίστοιχων επιχειρήσεών τους παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο (όπως και η Deutsche Telekom )
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και ποσοστό > του 70% των πολιτών διαφωνούν με την πώληση και την εκχώρηση του μάνατζμεντ στην Deutsche Telekom και καταδικάζουν την πολιτική της κυβέρνησης στις δημόσιες επιχειρήσεις εθνικής σημασίας.
Αποδίδουν ευθύνες στον πρόεδρο του ΟΤΕ γιά την αγορά "Γερμανού" από την Cosmote, την εκποίηση της κερδοφόρου infOTE, την εξαγορά μετοχών της CosmOTE και τη διαφήμιση της ύψους 75 εκ. ευρώ.
Αποφασίζουν κινητοποιήσεις (επαναλαμβανόμενες απεργίες από 7/4/2008). H κυβέρνηση «αδύνατη» και θορυβημένη διά μέσου της διορισμένης διοίκησης καταφεύγει στη δικαιοσύνη. Oι απεργίες τους κηρύσσονται παράνομες αλλά όχι καταχρηστικές. Αυτή είναι μια τακτική γνωστή στους εργαζόμενους που σκοπό έχει την «ποινικοποίηση» των αγώνων των εργαζομένων.
LINKS
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΜΕ – ΟΤΕΟΜΕ – ΟΤΕ H "πώληση" του ΟΤΕ στη Βουλή
in.gr, 18/4/2008 

Labels: ΚΟΙΝΩΝΙΑ