ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ (updated)
"Η κυβέρνηση σας απαγόρεψε να γράψετε, απαγορεύει να ειπωθεί η αλήθεια, αυτό είναι αυθαιρεσία, κι εσείς, γι΄αυτό το θέμα και με ελαφριά καρδιά, μιλάτε για τα δικαιώματα και τα προνόμια της Εξουσίας, κι αυτό δυσκολεύομαι να το αποδεχτώ. Μιλάτε γαι το διακαίωμα του Κράτους, αλλά δεν λέτε την αποψή σας γιά την έννοια του δικαιώματος"
"Θα αποκτούσαμε το δικαίωμα να γράφουμε έτσι όπως θέλουμε κάτι το οποίο θα έμοιαζε πιό πολύ με λογοτεχνία απ΄όσο μοιάζει με το τωρινό μας μεροκάματο. Θα ήμασταν περισσότερο ικανοποιημένοι από τους εαυτούς μας απ΄ότι είμαστε τώρα".
ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΟΦ
Η τέχνη της γραφής
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΠΑΤΑΚΗ
"Η ελευθερία της έκφρασης είναι στοιχείο της Δημοκρατίας"
Κυβερνητικός εκπρόσωπος 12/4/2008.
"H ελευθερία της έκφρασης είναι ανθρώπινο δικαίωμα"
" Η ελευθερία του λόγου και του τύπου είναι βασικές αρχές της ελευθερίας. ΄Ενας άνθρωπος δεν μπορεί να καταδικαστεί γι΄αυτά που λέει η γράφει, εκτός εάν προτρέπει στην τέλεση αξιόποινων πράξεων".
Άρθρο 14 του Ελληνικού Συντάγματος
1. Ο καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει τις σκέψεις του προφορικά, γραπτά και μέσω του τύπου, τηρώντας τους νόμους του Κράτους.
2. Ο τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.
...
...
...
Δεκαεννιάχρονη blogger φυλακισμένη εδώ και εννέα μήνες στη Συρία
Έκκληση για την άμεση αποφυλάκιση 19χρονης blogger που κρατείται εδώ και εννέα μήνες στη Συρία χωρίς να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες απηύθυνε τη Δευτέρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).Η 19χρονη δεν έχει καμία επαφή με την οικογένειά της από τότε που συνελήφθη και οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για τους λόγους που ετέθη υπό κράτηση.Η νεαρή Ταλ αλ Μαλούχι είχε κληθεί να παρουσιαστεί στις 27 Δεκεμβρίου του 2009 σε μια από τις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας και είχε συλληφθεί αμέσως, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.Δύο ημέρες αργότερα, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας πήγαν στο σπίτι της και κατάσχεσαν κυρίως τον υπολογιστή της, CD και βιβλία.«Η κράτηση αυτής της μαθήτριας Λυκείου για εννέα μήνες, χωρίς να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, δείχνει την ωμή και αυθαίρετη στάση των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας» καταγγέλλει η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου για τη Μέση Ανατολή, Σάρα Λία Ουάιτσον.Σύμφωνα με ορισμένους Σύρους ακτιβιστές, η Ταλ Αλ Μαλούχι μπορεί να συνελήφθη λόγω ενός ποιήματος που είχε γράψει, στο οποίο επέκρινε τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης στη Συρία.Ωστόσο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το ιστολόγιό της, που περιέχει ποιήματα και σχόλια για την κοινωνία, θίγει κυρίως το θέμα της τύχης των Παλαιστινίων και δεν ασχολείται με την πολιτική κατάσταση στη Συρία.
in.gr 20/9/2010
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231059834
Κίνα: Απελευθερώστε τον Shi Tao!
Βιετνάμ: Απελευθερώστε τον Truong Quoc Huy!
Αίγυπτος: 1) Ο blogger Karim Amer καταδικάζεται σε 4 χρόνια φυλάκισης
Το ποστ έστειλε τον Karim στη φυλακή
ΑΜΠΝΤΕΛ ΚΑΡΙΜ ΝΑΜΠΙΛ
[ Πρόσωπα ] Μπλόγκερ στην Αίγυπτο του Μουµπάρακ
Του Γιώργου Αγγελόπουλου gangel@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010
Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 28ης Νοεµβρίου, η καταστολή των αντιπολιτευοµένων, ισλαµιστών και µη, συνεχίζεται στην Αίγυπτο µε τη Δύση να παρακολουθεί αδιάφορη. Ο αιγύπτιος µπλόγκερ Αµπντέλ Καρίµ Ναµπίλ ολοκλήρωσε στις 6 Νοεµβρίου την ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών που του είχε επιβληθεί επειδή είχε προσβάλει το Ισλάµ και είχε χαρακτηρίσει δικτάτορα τον 81χρονο Χόσνι Μουµπάρακ, ο οποίος κυβερνά την Αίγυπτο από το 1981. Στις 6 Νοεµβρίου αποφυλακίσθηκε από τη φυλακή Μπουρτζ αλ-Αραµπ της Αλεξάνδρειας, για να ξανασυλληφθεί αµέσως χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Η νέα σύλληψή του ήταν άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της αιγυπτιακής δηµοκρατίας, σχολίασε ένας αντιπολιτευόµενος. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η κυβέρνηση όχι µόνο συλλαµβάνει δεκάδες µέλη των ισλαµιστών Αδελφών Μουσουλµάνων, αλλά και ακυρώνει άδειες λειτουργίας τηλεοπτικών καναλιών, συλλαµβάνει µπλόγκερ, κατασκευάζει παραβάσεις για να απορριφθούν υποψηφιότητες. Τον Ιούνιο, αστυνοµικοί µε πολιτικά έσυραν έξω από ένα Ιντερνετ καφέ τον 28χρονο µπλόγκερ Χάλεντ Σαΐντ, ο οποίος είχε δηµοσιοποιήσει πρόσφατα στο Ιντερνετ ένα βίντεο που εξέθετε τη διαφθορά της αστυνοµίας, και τον ξυλοκόπησαν µέχρι θανάτου στον δρόµο. Ολα αυτά δεν εµπόδισαν την αµερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να χαιρετίσει τις προάλλες τη «σύµπραξη» µεταξύ των ΗΠΑ και της Αιγύπτου ως «ακρογωνιαίο λίθο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής»... Ο 26χρονοςΝαµπίλ αποφυλακίσθηκε για δεύτερη φορά την Τρίτη, 11 ηµέρες µετά την πρώτη αποφυλάκισή του. Είχε ξυλοκοπηθεί και αντιµετωπίζει προβλήµατα υγείας. Είναι ο πρώτος µπλόγκερ που δικάστηκε στην Αίγυπτο για δηµοσιεύµατά του στο Ιντερνετ, όπου έγραφε µε το ψευδώνυµο Καρίµ Αµέρ και επέκρινε την κυβέρνηση, το συντηρητικό Ισλάµ και το Πανεπιστήµιο Αλ-Αζχάρ του Καΐρου, στο οποίο σπούδαζε νοµικά. Το είχε χαρακτηρίσει «πανεπιστήµιο της τροµοκρατίας», «η άλλη όψη του νοµίσµατος της Αλ-Κάιντα», υπογραµµίζοντας ότι προωθεί ισλαµιστικές ιδέες και καταπιέζει την ελεύθερη σκέψη, «διδάσκοντας στους φοιτητές του ότι δεν υπάρχει χώρος για διαφορές σ’ αυτή τη ζωή». Σ’ ένα µπλογκ που είχε γράψει το 2005, όταν οργισµένοι µουσουλµάνοι είχαν επιτεθεί σε µια κοπτική εκκλησία µε αφορµή ένα θεατρικό έργο που θεώρησαν προσβλητικό για το Ισλάµ, υπογράµµιζε: «Οι µουσουλµάνοι αποκάλυψαν το αληθινό άσχηµο πρόσωπό τους και φάνηκαν σε όλο τον κόσµο ότι είναι γεµάτοι βαναυσότητα, βαρβαρότητα και απανθρωπιά». Σύµφωνα µε το Ασοσιέιτεντ Πρες, είχε επίσης αποκαλέσει τον Μωάµεθ και τους οπαδούς του κατά τον έβδοµο αιώνα «αιµοδιψείς» για τις διδασκαλίες τους γύρω από τον πόλεµο – ένα σχόλιο που είχε επικαλεσθεί ο δικαστής που τον καταδίκασε. Το συµπέρασµα είναι πως το αιγυπτιακό καθεστώς δεν κάνει διακρίσεις: καταδιώκει τόσο τους ισλαµιστές όσο και τους µετριοπαθείς, προοδευτικούς µουσουλµάνους της χώρας...TA NEA 19/11/2010
Ελλάδα: blogme.gr
Παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Προέδρου της Ενωσης Εσαγγελέων Ελλάδος κ. Σωτήρη Μπάγια γιά συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στην οποία είχε ασκήσει κριτική για το κλίμα αναξιοκρατίας , για την παραίτηση άξιων δικαστών που δεν είναι αρεστοί και εξαναγκάζονται σε παραίτηση και για απαράδεκτες ολιγωρίες.
ΤΑ ΝΕΑ 10/4/2008
2) O Blogger Monem
Aπελευθερώθηκε Σάββατο 2/6/2007
Μπαγκλαντές, Tasneem Khalil.
Αφγανιστάν: Ο Sayed Pervez Kambaksh, καδικάστηκε σε θάνατο γιατί "κατέβασε" δημοσίευμα σχετικό με τα δικαιώματα των γυναικών.
THE INDEPENDENT
Ρωσία: Savva Terentiev, έγραψε ότι «ξεκαθάρισμα στη δύναμη της αστυνομίας και θα υπάρξει μόνο αν καίγονται δύο φορές τη μέρα αστυνομικοί στο κέντρο της πλατείας».
Ο blogger καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης ενός έτους.
e-go.gr
Ξυλοδαρμό από αστυνομικούς καταγγέλει μπλόγκερ της Κούβας.
Η πιο διάσημη μπλόγκερ της Κούβας Γιοάνι Σάντσεζ δήλωσε ότι κρατήθηκε και υπέστη ξυλοδαρμό το βράδυ της Παρασκευής 6/11/2009 στην Αβάνα από μυστικούς αστυνομικούς.
"Με χτύπησαν και με ανάγκασαν να μπω σε ένα αυτοκίνητο. Δε μου έδωσαν καμία εξήγηση αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να συμμετάσχω ...σε μία πορεία των νέων εναντίον της βίας" έγραψε στο μπλογκ της "Generacion Y" η 34χρονη.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε με ανακοίνωση του την "ωμή χρήση βίας για την σιωπή της Γιοάνι Σάντσεζ".
Links
http://www.amnesty.org.gr/actnow/internet/index.htm
http://freehost.stuff.gr/jim_hellas/index.php/?p=515
http://olonos.blogspot.com/2007/02/freedom-for-kareem.html
Φθάσαμε στην αυτολογοκρισία
ΤΑ ΝΕΑ, 20-21/10/2007, ΣΕΛ 19
3 Μαϊου : Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας
5 Comments:
Στην Αμερικη δεν λογοκρινουν κανεναν;Εκει ο τυπος ειναι ελευθερος;Ο καθενας λεει ελευθερα την γνωμη του,χωρις να φοβαται μηπως τον περασουν για τρομοκρατη;Το κειμενο της Διεθνους Αμνηστειας γιατι δεν αναφερει τιποτε;;;Μηπως καποιος τους κατευθυνει απο πισω,λεμε τωρα...
Κατ αρχήν ευχαριστώ γιά το σχολιό σου.
Εχεις δίκηο. Οχι μόνο η διεθνής αμνηστία αλλά και η green peace δεν είχε (πυρηνικές κεφαλές στη Γιουγκοσλαβία) και δεν έχει (Ιράκ) να καταγγείλει τίποτα.
Σκοπός του post δεν ήταν η προβολή της διεθνούς αμνηστίας αλλά η συμμετοχή του γράφοντας σε μια κίνηση διαμαρτυρίας για την "ελευθερία της έκφρασης"
Ποια ελευθερία είπες; Η λευθερία των νερατζιών; Η ελευθερία των απαγορευμένων συνεντεύξων; Ή η ελευθερία του κρίνειν μέσω του διαδικτύου;
deimo δεν καταλαβαίνω το πνεύμα το σχολιού σου.
Είναι τουλάχιστον λάθος να ευτελίζεται ένα κείμενο που γράφηκε γαι συμπαράσταση σε κάποιους φυλακισμενους η διωκόμενουσ bloggers η συνανθρώπους μας που τόλμησαν να εκφραστούν με τον ένα η άλλο τρόπο.
Θα περίμενα τις απόψεις σου η τις καταγφγελίες σου αν έχουν πέσει στην αντίληψή σου σχετικές περιπτώσεις.
και κάτι ακόμη αν ξεφυλλίσεις λίγο τα σχολιά μου στο blog σου θα διαπιστώσεις ότι για τα σχόλιά μου προσπαθώ να είναι επί της ουσίας και όσο μπορώ "εκφραστικά" προσεγμένα.
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home