Saturday, June 23, 2007

PUBLIC GALLERY

ΟΧΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ...

ΣΧΕΔΙΑ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ
...
...
...

Thursday, June 21, 2007

ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ – ΚΑΤΣΙΓΑΡΟΣ

Αποτελούν μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα στις ελαιοπαργωγικές περιοχές της χώρας. Το πρόβλημα έγινε οξύτερο τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης αύξησης της παραγωγής ελαιολάδου αλλά και της έλλειψης εγκαταστάσεων επεξεργασίας.
Ρυπαίνουν υπόγεια και επιφανειακά νερά και «οχλούν» τις τοπικές κοινωνίες.
Είναι φυτοτοξικά (λόγω των φαινολών που περιέχουν), προκαλούν υποβάθμιση της ποιότητας των εδαφών (περιορίζουν την ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων), έχουν έντονη δυσοσμία, υψηλό οργανικό φορτίο, όξινο ρΗ (3-5,9) και υψηλή περιεκτικότητα ολικών στερεών.

Προτείνονται λύσεις ειδικής βιολογικής επεξεργασίας αφού προηγηθεί χημική επεξεργασία που θα καθιστά το pH ουδέτερο και θα αδρανοποιεί τις φαινόλες που παρεμποδίζουν τη λειτουργία των ζυμωτικών μικροοργανισμών.
Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η μετατροπή των οργανικών υλών σε ανόργανες (που επιβαρύνουν ελάχιστα η καθόλου το περιβάλλον) και η παραγωγή παραπροϊόντων (βιοαέριο –ηλεκτρική ενέργεια, αποξηραμένη ιλύς – εδαφοβελτιωτικό, composts, νερό – άρδευση, λάδι). Έχει γραφεί ότι το κόστος λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων υπερκαλύπτεται από την ωφέλεια που προκύπτει από τα παραπροϊόντα.

Σήμερα το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με εξατμισιοδεξαμενές – λαγούμια και ασβέστωμα (για εξουδετέρωση κατώτερων λιπαρών οξέων).Ούτε να ακούνε δεν θέλουν για μεταφορά λυμάτων από ελαιοτριβεία που γειτνιάζουν με οικολογικά ευαίσθητε περιοχές (ακτές, ποτάμια) η οχλούν κατοικημένες περιοχές. Απαιτούνται συλλογικές επενδύσεις (ΕΕ, Πολιτεία, Συνεταιρισμοί, Ιδιώτες…) για τη λύση του προβλήματος.

Στην πρωτοπορία είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών που λειτουργεί μονάδα επεξεργασίας με κόστος εγκαταστάσεων 300.000 Ευρώ εκ των οποίων τα 192.000 προέρχονται από επιδότηση,(παράγεται νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση) και η Μεσσηνία όπου 64.000 τόνοι κατσίγαρου επεξεργάζονται σε εγκαταστάσεις που κόστισαν 1.300.000 Ευρώ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

- Ετήσια παραγωγή ελαιοκάρπου περίπου 1800 χιλ. τόνοι ( εκ των οποίων 10% για επιτραπέζια χρήση), επεξεργάζονται σε 3500 ελαιοτριβεία από τα οποία παράγονται 1.500.000 τόνοι απόβλητα το χρόνο.

- Από 100 κιλά ελαιόκαρπο παράγονται 42 κιλά φυτικά υγρά.

- Ένα (1) κυβικό μέτρο υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων αντιστοιχεί σε 100 – 200 κυβικά μέτρα αστικών λυμάτων.

- Η σύσταση του κατσίγαρου κυμαίνεται μεταξύ:
83-94% νερό,
4-16% οργανικές ενώσεις,
0,4-2,5% ανόργανα άλατα.

- Τα υγρά λύματα των ελαιοτριβείων μπορούν να «ταξιδεύουν» μέχρι και 10 χιλιόμετρα και να ρυπαίνουν ακτές, υπόγεια και επιφανειακά νερά.

Labels:

Tuesday, June 19, 2007

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ...ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ?

Οι μπάτσοι - χωροφύλακες η αστυφύλακες ήσαν μικροί φρουροί της εξουσίας, δικαιολογούσαν την ύπαρξή τους και την παρουσία τους ως κυνηγοί του εγκλήματος και των κακοποιών αλλά τις μόνες δουλειές που ήξεραν να κάνουν ήταν, να φακελώνουν τους αριστερούς πολίτες, να παρακολουθούν τις κινήσεις τους και τι εφημερίδες διαβάζουν να ασκούν ψυχολογική βία, να παρεμβαίνουν προεκλογικά εκβιάζοντας ψηφοφόρους, να δέρνουν, νά κάνουν κατάχρηση της οπλοφορίας τους.
Σήμερα είναι ακίνδυνοι, δεν κάνουν τίποτα και δεν τους φοβάται κανένας. Λοιδωρούνται διαρκώς και δεν αντιδρούν. Αυθαιρετούν και αδικούν τον πολίτη.
Είναι αχάριστοι(όσοι είναι) δεν αναγνωρίζουν τα χρόνια που απέκτησαν υπηρεσιακή και προσωπική αξιοπρέπεια.
Σήμερα φρουροί της εξουσίας είναι άλλοι τους οποίους η όποιας απόχρωσης αριστερά δεν τόλμησε ποτέ να τους αμφισβητήσει και να αποκαλύψει το ρόλο τους.

Labels:

Friday, June 08, 2007

«Παραβίαση πρασίνου …»

Στο Εθνικό Κήπο κάποιος επισκέπτης πάτησε στον πράσινο χλοοτάπητα - γκαζόν μη βλέποντας την πινακίδα που το απαγόρευε.
Ο φύλακας του Κήπου που εντόπισε τον παραβάτη άρχισε να «κόβει» πρόστιμο.
Ο πολίτης έντονα διαμαρτυρόμενος ερώτησε για το ύψος του προστίμου. Ο φύλακας απάντησε ότι είναι 5 Ευρώ.
Αφού είναι τόσο λίγο το ποσό θα πληρώσω λέγει ο επισκέπτης.
Ναι τόσο λίγο λέγει ο φύλακας γιατί όταν το είχανε 50 Ευρώ δεν το πάταγε κανένας!!!

Labels:

Friday, June 01, 2007

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΛΥΒΙΝΟΥ

Εχασε τη ζωή της η έφυγε πρόωρα από καθυστερημένη ή λάθος διάγνωση.
Στο blog της www.fakellaki.blogspot.com
έγραψε και κατήγγειλε συγκλονιστικά γεγονότα.

H Σοφία κ. άλ. bloggers σκηνοθέτησαν ένα σχετικό και ιδιαίτερα συγκινητικό video .

Σε ένα σύστημα που η υγεία είναι εμπόρευμα, οι γιατροί διαχειρίζονται τα κρεβάτια νοσηλείας ο ασθενής γίνεται ευάλωτος εκβιασμών, καθυστερήσεων και επισφαλών ιατρικών υπηρεσιών.
Χρειάζεται ένα εθνικό κρατικό σύστημα υγείας που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προυπολογισμό, με σύγχρονο εξοπλισμό και στελεχωμενο με καλά αμοιβόμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που να παρέχει υψηλής ποιότητας φροντίδες ανταγωνιστικές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Labels: