Friday, April 08, 2022

Φασισμός και Φασίστες – Ναζισμός και Ναζιστές

 Αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τον γράφοντα αποτελεί η πολυπληθής παρέα. Πρόσφατα κάποιος εξ΄ αυτών πήδηξε τα κάγκελα, παρά το ότι τον πονούσε το πόδι του, ενδεχόμενα για να μη μου μεταδώσει το μικροβιακό φορτίο που κουβαλούσε αλλά όμως δεν έγινε το ίδιο με τη «μολυσματική του συμπεριφορά», γιατί ως γνωστόν δεν υπάρχουν μολυσματικοί άνθρωπο αλλά μολυσματικές συμπεριφορές.

Ο ναζισμός(1933) και ο φασισμός (1919) επιβλήθηκαν στο μεσοπόλεμο όταν τα αστικά στρώματα φοβήθηκαν ενδεχόμενη σοβιετοποίηση των χωρών τους. Επέλεξαν και στήριξαν αυταρχικά και αντιδραστικά κόμματα, εθνικοσοσιαλιστικό στη Γερμανία, Φασιστικό στην Ιταλία και  τα οδήγησαν στην εξουσία με τα γνωστά αποτελέσματα, εκμεταλλευόμενοι την εξαθλίωση που δημιουργήθηκε και την οικ. κρίση που ακολούθησε.

     Ο φασισμός ασκεί βία, ως μέσο πολιτικής δράσης χωρίς ηθικούς ή νομικούς φραγμούς. Εξυπηρετεί συμφέροντα ισχυρών οικονομικά ομάδων, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Δεν είναι το σύνολο της άκρας δεξιάς. Είναι ένα μέρος που επιδιώκει να φτιάξει μαζικό κίνημα. Έχουν κατά καιρούς διαφορετικούς εχθρούς, εβραίους, μαύρους, πρόσφυγες, μετανάστες ή άλλους, χωρίς να στερούνται κοινωνικού μίσους για τους φτωχούς, τις γυναίκες (μισογυνισμός), ομοφυλόφιλους (ομοφοβία), την ταυτότητα φύλου, τον εθνικό εχθρό (εθνικισμός), τη θρησκεία, τη φυλή ή την αναπηρία αλλά και συμμάχους στο χώρο των αντιεμβολιαστών και των υποστηρικτών της άρνησης των αμβλώσεων.

Στην καθημερινότητα η λέξη φασισμός χρησιμοποιείται για να δηλώσει, αντικοινωνική, βίαιη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, αυταρχικότητα και αυθαιρεσία.
Δηλ. φασίστες είναι και αυτοί που δηλώνουν ότι :
δεν είναι ρατσιστές αλλά είναι ομοφοβικοί,
δεν είναι υπέρ του
apartheid αλλά είναι αντισημίτες,
δεν είναι σεξιστές αλλά στρέφονται κατά της εργασία στο
sex,

φασίστες είναι επίσης αυτοί:
που μισούν αυτό που τυχαία δεν είναι,
που οι φοβίες τους γεννούν μίσος,
που υποστηρίζουν τους φτωχούς αλλά περιφρονούν τους Ρομά.
….

Σε αυτήν την παρέα με καλεί ο «φίλος» και συνάδελφος Α.Π. που νομίζει ότι η φτώχεια, η εξαθλίωση, τα παγκόσμια προβλήματα και το κυπριακό θα λυθούν με προσευχές, γονυκλισίες και άλλα φαιδρά.  Εφ΄ εξής θα πηγαίνω μόνος μου γιατί εκεί υπάρχουν άνθρωποι που με εκτιμούν και ο γράφων τους σέβεται και τους εκτιμά.




Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home