Wednesday, March 23, 2022

Η Κλειτορία είναι ένα όμορφο χωριό

- με μεγάλους δρόμους, πέτρινα κτίρια, μεγάλη πλατεία (ίσως η μεγαλύτερη που υπάρχει σε χωριό) και τον Α. Δημήτριο.- με διοικητική υποδομή (Κ.Υ. οδοντιατρείο, φαρμακείο, ΚΕΠ, Γραφείο Δ.Ο.Υ, σχολεία, Μαθητική Εστία, υπηρεσίες Δήμου)

- με ένα πολυτελές ξενοδοχείο με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και ακόμη μικρά ξενοδοχεία και στην
Κλειτορία και την περιφέρειά της,

- έχει μικρές βιοτεχνίες (σιδηρουργών, ξυλουργών, ζυμαρικών, υφαντών) και ένα μεγάλο εργοστάσιο γάλακτος,
- έχει σημαντική εμπορική δραστηριότητα, με καταστήματα τροφίμων, καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια που προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα σε προσιτές τιμές, που ενισχύεται από τα 19 και πλέον χωριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση αλλά και από τις γειτονικές περιοχές Φενεού Κορινθίας και Γορτυνίας Αρκαδίας.  

- γειτνιάζει με τα Καλάβρυτα (Μ. Σπήλαιο, Α. Λαύρα, Τόπος Θυσίας, Μουσείο Ολοκαυτώματος), Χιονοδρομικό Κέντρο, το Σπήλαιο Λιμνών, Καστριά, τις Πηγές του Λάδωνα, Λυκούρια, του Αροανείου Ποταμού, Πλανητέρου, και με την Τεχνητή Λίμνη Δάφνης με δραστηριότητες Καγιάκ.

- ανατολικά διασχίζεται από τον Αροάνειο ποταμό, που επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι χωριά ή πόλεις με ποτάμι είναι όμορφα και με κατασκευασμένο  ποδηλατόδρομο – πεζόδρομο στην ανατολική και στη δυτική του πλευρά κατά ένα τμήμα.

Στην Κλειτορία υπάρχουν επίσης γλυπτά. Ο γράφων δεν είναι κατά της τοποθέτησής τους αλλά με τις εξής παρατηρήσεις:
α) είναι τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους και οι δημόσιο χώροι είναι για όλους και για εκείνους που πιστεύουν ότι ο Π.Π. Γερμανός σήκωσε το λάβαρο της Επανάστασης και για εκείνους που πιστεύουν το αντίθετο και για εκείνους που πιστεύουν ότι είναι κακόγουστο και για εκείνους που πιστεύουν το αντίθετο και για εκείνους που πιστεύουν ότι μειώνει την αισθητική αξία του Α. Δημητρίου και καταλαμβάνει λειτουργικό χώρο του Ναού και για τους άλλους.
Το γλυπτό του Π. Σπηλιωτόπουλου, γνωστού δωσίλογου, αστυνομικός δ/ντής Αθηνών επί κυβέρνησης Τσολάκογλου και με συμβολή σε εμφυλιοπολεμικά γεγονότα, είναι τοποθετημένο στην πλατεία, είναι σύμβολο  διχασμού και σε αντίθεση με το συμφιλιωτικό παρακείμενο μνημείο πεσόντων.
β) πρέπει να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν σε κλειστό επισκέψιμο χώρο (μουσείο?) και να τα επισκέπτονται όσοι έχουν ενδιαφέρον.
 
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των γλυπτών σε δημόσιους χώρους είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα ιδιαίτερα μετά την καταστροφή των αγαλμάτων των δουλέμπορων από το κίνημα «η ζωή των μαύρων μετράει».  

Από την Κλειτορία λείπουν α) ένα σύγχρονος αμφιθεατρικός χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων (προβολές, παραστάσεις,  συνελεύσεις, συνέδρια) που μπορεί να γίνει μα αξιοποίηση των πρώην ειρηνοδικείου και β) ένα αθλητικό κέντρο με προπονητικές δυνατότητες, αφού υπάρχει και η κατάλληλη έκταση.
Εκτιμάται ότι και τα δύο, όταν ολοκληρωθούν, θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα του Χωριού.







Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home