Saturday, March 19, 2022

Πράσινοι της Γερμανίας: η υποκρισία και η υπονόμευση βασικών οικολογικών, φιλειρηνικών και φιλοπεριβαλλοντικών αρχών με συμμετοχή και στην ενεργό πολιτική

Απολάμβαναν προεκλογικά υψηλά δημοσκοπικά οφέλη, 28% έξι μήνες πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2021, προσωρινά όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των εκλογών, έχουν συμβιβαστεί, συγκυβερνούν με τους χριστιανοδημοκράτες σε ορισμένα κρατίδια, συμμετείχαν σε δύο κυβερνήσεις με τους σοσιαλδημοκράτες, συνεργασία Γκέρχαρντ Σρέντερ και Γιόσκαρ Φίσερ, 1998-2005, γενικά έχουν μετατραπεί σε συστημικό κόμμα. Ήταν πρώτο κόμμα σε πολλές γερμανικές πόλεις.


Στον προεκλογικό τους πρόγραμμα, το 2021, διεκδικούσαν συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του Πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου, το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων μέχρι το 2023, τη μείωση των Α.τ.Θ. κατά 70% μέχρι το 2030 και μηδενισμό μέχρι το 2040, κλείσιμο των ορυχείων και μονάδων ενέργειας που βασίζονται στο κάρβουνο και μηδενισμό κάθε ενίσχυσης στα ορυκτά καύσιμα.

Ευνοούνται από την «οικολογική» στροφή των επιχειρηματικών συμφερόντων (ΑΠΕ, επιδοτούμενα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, «χρηματιστήριο ρύπων», μπαταρίες, παραγωγή υδρογόνου) αλλά και από και την στρατηγική των χωρών της Ε.Ε. για ενεργειακή αυτονομία και αποδυναμώνονται από τη διαστρέβλωση των θέσεων τους, τις επιθέσεις στην επικεφαλής Αναλένα Μπέρμποκ και τα προσωπικά της λάθη  αλλά και από τη συσπείρωση εκείνων που φοβούνται τις θέσεις και ενδεχόμενη κυριαρχία τους.

Αύξησαν την εκλογική τους δύναμη, 14,7%, συγκριτικά με το 8,9 των εκλογών του 2017. Έγιναν ρυθμιστές των μετεκλογικών εξελίξεων. Πήραν πέντε χαρτοφυλάκια, για τη στήριξη τρικομματικής κυβέρνησης (σοσιαλδημοκρατών /
SPD και φιλελευθέρων / FDP) υπό το σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Υπαναχώρησαν στο θέμα της Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων, πλην του κατοχικού αναγκαστικού δανείου.

Σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι ευθυγραμμίστηκαν με τα ακροδεξιά κόμματα. Η Αναλένα Μπέρμποκ ανέλαβε το Υπ. Εξωτερικών, χειρίστηκε με αποτυχία τις διαπραγματεύσεις για την αποτροπή του Ρώσο Ουκρανικού πολέμου, ψήφισαν κυρώσεις και εξοπλιστικές δαπάνες. Είναι φανερή πλέον η υποκριτική τους στάση και η αποστασιοποίησή τους από κάθε οικολογική, φιλοπεριβαλλοντική και φιλειρηνική δράση.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home