Thursday, April 07, 2022

Ενεργειακές αυταπάτες

Η Ελλάδα λανθασμένα ευθυγραμμίζεται προς την ενεργειακή πολιτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών χωρίς να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και κοινά συμφέροντα.

Έκανε λάθος να δεσμευτεί για την απολιγνιτοποίηση της Χώρας . Αυτή η θέση πρέπει να αναθεωρηθεί μέχρι να εξασφαλιστεί ασφάλειά εφοδιασμού, επάρκεια και σε προσιτές τιμές ηλεκτρική ενέργεια.

Η Γερμανία βρίσκεται μπροστά στην ενεργειακή κατακρήμνιση χωρίς υποδομές επαναεριοποίησης  και αποθηκευτικός χώρους και παρά το εθνικοποιημένο το δίκτυο διανομής της
Germania Gazprom. Αποτελεί πρώτη ύλη της χημικής της βιομηχανίας πέραν της κίνησης και της οικιακής χρήσης. Επιδιώκει διμερείς σχέσεις με τα ΗΑΕ και το Κατάρ.

Όσους λιγότερους λιγνίτες και ρωσικό φυσικό αέριο εισάγουν οι χώρες της Ε.Ε. τόσο περισσότερο και με χαμηλότερες τιμές εισάγουν η Κίνα και Ινδία, ενισχύονται ανταγωνίστριες χώρες και αυξάνεται η εξάρτηση από την Κίνα (κινέζικα προϊόντα και πρώτες ύλες) και τις ΗΠΑ (
LNG).

Η διακοπή φυσικού ρωσικού φυσικού αερίου θα σημάνει, μείωση της κατανάλωσης, δελτίο, εκ περιτροπής ηλεκτρική ενέργεια, καταβαράθρωση του βιοτικού επίπεδου των ευρωπαίων
Δεν θα επηρεαστούν όλες οι χώρες το ίδιο. Μαζική προμήθεια δεν μπορεί να γίνει κυρίως λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών τη ΕΕ, πέραν του ότι δεν υπάρχουν και οι υποδομές ( π.χ. η Ισπανία έχει αποθηκευτικούς χώρους αλλά δεν έχει δίκτυο αγωγών) και ικανός αριθμός κατάλληλων πλοίων μεταφοράς.

Έξι αγωγοί μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο σε χώρες της ΕΕ.

Ο
Med stream  δεν θα λειτουργήσει ποτέ, πέραν των ενδεχόμενων εντάσεων και τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας , γιατί απαιτεί λειτουργία στο μέγιστο των δυνατοτήτων του επί 20 χρόνια για είναι βιώσιμη η κατασκευή και η λειτουργία του και εφ΄ όσον επαληθευτούν οι υπάρχουσες ποσότητες.   

Αν η Ελλάδα δεν αναθεωρήσει τον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, που αποφέρει υπερκέρδη στους παραγωγούς και διακινητές, η οικονομία θα καταρρεύσει. Η γεωργία, βιοτεχνία, βιομηχανία δεν μπορούν πλεον να παράγουν και η εμπορική δραστηριότητα θα περιοριστεί. Οι λεγόμενες ενισχύσεις – ψίχουλα και δεν αποδίδουν και  επιδεινώνουν τους οικονομικούς δείκτες.

Σήμερα η οικονομία δουλεύει με τα αποθέματα που αύριο δεν θα υπάρχουν.

Τα περί ισολογισμών είναι γραφικότηττες ενός γραφικου πολιτικού.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home