Saturday, July 11, 2020

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: την Κυριακή 5/7/2020 έφυγε από τη ζωή ο παπά Λάζαρος Νεοφύτου

σε ηλικία 92 ετών, πατέρας 9 παιδιών, χωρίς να δει το Νησί του ελεύθερο, το λαό του ενωμένο και χωρίς να δει να αποδίδεται δικαιοσύνη για τις δολοφονίες των δύο παιδιών του. 

Ήταν μια ιερή μορφή της Κύπρου, πήρε το όπλο κατά των πραξικοπηματιών της ΕΟΚΑ Β για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, το χωριό του και την οικογένειά του. Ήταν μέλος του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού – ΑΚΕΛ. Ζητούσε τη λύση του κυπριακού με ειρηνικά μέσα

Ο γιός του Κυριάκος δολοφονήθηκε την 1/7/1973 στον περίβολο της Ι.Μ. Πάφου από την ΕΟΚΑ Β. Ήταν 17 ετών. Ο δολοφόνος ήταν αστυνομικός. Ο παπά Λάζαρος ήξερε ποιός σκότωσε το γιό του. Δεν τον άφησαν να δώσει κατάθεση. Την ίδια μέρα είχε φυγαδευτεί γιατί υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε στοχοποιηθεί από την ΕΟΚΑ Β. Όταν δεν τον βρήκαν στο σπίτι του πήγαν στη Μητρόπολη και δολοφόνησαν το γιό του. Ο αστυνομικός που τον σκότωσε πήρε σύνταξη από την υπηρεσία του, δεν κατηγορήθηκε ποτέ και δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Ο φάκελος εξαφανίστηκε και έκλεισε ως ανεξιχνίαστο έγκλημα. Ο παπά Λάζαρος ζητούσε δικαιοσύνη αλλά ποτέ δεν ζήτησε εκδίκηση.
Ο γιός του Σωτήρης, που σπούδαζε ιατρική στην τότε ΕΣΣΔ, είχε επιστρέψει στο Νησί για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Πολέμησε το πραξικόπημα. Εντάχθηκε στην Εθνική Φρουρά και έπεσε μαχόμενος στις 20/7/1974 κατά την τουρκική εισβολή. Δεν είχε αισθήματα μίσους και οργής για τους δολοφόνους Τούρκους και Τουρκοκύπριους. Ήταν πόλεμος.    
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 10/7/2020

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home