Sunday, May 10, 2020

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: 24/5/1941, ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΦΡΑΝΚΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ – ΓΙΑΤΡΟΣ ΛΟΙΜΟΞΙΟΛΟΓΟΣ ΠΕΣΕΤ ΑΛΕΣΑΝΤΡΟ

Υπήρξε κορυφαίος ερευνητής στους τομείς επιδημιολογίας και ιολογίας. Ήταν πρωτοπόρος στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του πνευμονιόκοκκου. Ανακάλυψε τη θεραπεία της πυώδους μηνιγγίτιδας. 

Το 1910 σε ηλικία 24 ετών εξελέγη καθηγητής λοιμοξιολογίας και τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης. Την επόμενη χρονιά ανέλαβε επικεφαλής του Βακτηριολογικού Εργαστηρίου της Πόλης.

Επιδόθηκε στην αντιμετώπιση του τυφοειδούς πυρετού. Επισκέφτηκε στη Γαλλία τον καθηγητή Γιασέντ Βενσάν για να ενημερωθεί για το εμβόλιο του τυφοειδούς πυρετού. Όταν επέστρεψε ξεκίνησε εκστρατεία εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ανδαλουσία. Ο Βενσάν τον αποκαλούσε «απόστολο των εμβολιασμών».

Το 1914 διορίστηκε καθηγητής Νομικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια.  

Ο ρόλος του ήταν καθοριστικός στην καταπολέμηση των επιδημιών στις πόλεις Τσέστε, Τορέντ και άλλες περιοχές (που οφείλονταν στην παρουσία βακίλων στο νερό ύδρευσης) και της επιδημίας της γρίπης του 1918 στην Ισπανία.

Ήταν μέλος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς, του κόμματος που είχε  ιδρύσει Ο Μανουέλ Αθάνια και πρόεδρος της Ισπανικής Δημοκρατίας 1936-39.

Ήταν υποψήφιος του Λαϊκού Μετώπου στις εκλογές του 1936. Εξελέγη βουλευτής.

Στα χρόνια της Δημοκρατίας και του Εμφυλίου διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου της Βαλένθια.

Μετά την ήττα των Δημοκρατικών ο δόκτωρ Πεσέτ μαζί μα άλλους πανεπιστημιακούς και ερευνητές απομακρύνθηκαν από τις έδρες τους λόγω «επίμονης αντεθνικής και αντισπανικής δράσης και συμπεριφοράς» κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Το Μάρτη του 1940 παραπέμφτηκε στο στρατοδικείο, ύστερα από καταγγελίες φαλαγγιτών γιατρών. Καταδικάστηκε σε θάνατο με σύσταση μετατροπής της ποινής σε φυλάκιση 30 ετών.

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση ο επίτροπος υγείας του φασιστικού φρανκικου καθεστώτος κατήγγειλε τον δόκτορα Πασέτ ότι είχε επικρίνει τον Φράνκο για το πραξικόπημα του 1936. Εισήχθη σε νέα δίκη. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε.    

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home