Thursday, January 06, 2022

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΗΠΑ 6/1/2021 ΚΑΙ ΌΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ

Στις ΗΠΑ πάντοτε υπήρχαν ρατσιστές και αντισημίτες. Μέχρι τον Τραμπ κινούνταν στο περιθώριο. Ο Τραμπ πολλές φορές είχε μιλήσει μειωτικά για ομοφυλοφίλους, Μεξικανούς, Αφροαμερικανούς και άλλους μη λευκούς. Με το διχαστικό, αντιμεταναστευτικό του λόγο και τη ρατσιστική ρητορική, αν δεν υποκινούσε, ενέπνευσε την ένοπλη  βία (Ελ Πάσο - Τέξας, Ντέιτον Οχάιο).

Και τότε και σήμερα ο ρατσισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ, που διευκολύνεται και από την πρόσβαση στα όπλα. Ο Τράμπ αρνήθηκε να καταδικάσει τους ακροδεξιούς παρά το ότι του ζητήθηκε και στο ντιμπέιτ με το Τζο Μπάιντεν (Σεπτέμβρης του 2020) και νομιμοποίησε τη βίαιη δράση των «Υπερήφανων Αγοριών» - «Proud Boys» προτρέποντάς τους να κάνουν πίσω και να είναι έτοιμοι. Οι Proud Boys δημιουργήθηκαν το 2016. Είναι παραστρατιωτική οργάνωση. Έγιναν γνωστοί όταν κατά τις αντιρατσιστικές εκδηλώσεις εμφανίστηκαν κρατώντας λοστούς και όπλα. Ο λόγος τους κυριαρχείτο από μίσος για όσους δεν είναι λευκοί.

Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2020, μετά τη δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ και τον τραυματισμό του Τζέικομπ Μπλέικ,  στον αντίποδα του κινήματος «Η ζωή των μαύρων μετράει», λευκοί ακροδεξιοί αποθρασυσμένοι από την ατιμωρησία, έκαναν παρέλαση στους δρόμους με όπλα στα χέρια.

Στο σύνολο της θητείας του ο Τράμπ καλλιέργησε το μίσος, το φανατισμό, την πόλωση και τη βία. Τις τελευταίες μέρες της προεδρίας του υποκίνησε εξέγερση και εισβολή στο Καπιτώλιο, με καταστροφές, τραυματίες και πέντε νεκρούς. Επικαλείται μια ανύπαρκτη νοθεία σε μια εκλογική διαδικασία που οδήγησε σε μια καθαρή ήττα. Απειλεί για δικαίωση και εκδίκηση.  

Αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί μια επιθετική και ανέλεγκτη δεξιά,
ακροδεξιών, ένοπλων παρακρατικών, συνωμοσιολόγων, ανορθολογιστών, δεισιδαιμόνων, αντιεμβολιαστών, θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στη δικτατορία ή στην κατάρρευση.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home