Tuesday, December 28, 2021

Οι υψηλές ποινές δεν αυξάνουν την εγκληματικότητα αλλά και δεν την αποτρέπουν, updated.

 Η κατάσταση έχει ξεφύγει των ορίων. Για κάθε έγκλημα που απασχολεί την επικαιρότητα, την κοινή γνώμη ή αναφέρεται σε επώνυμους-ες και προκειμένου να εξυπηρετηθούν λαϊκίστικοί σκοποί η απάντηση είναι αλλαγή του κατηγορητηρίου και η αύξηση των ποινών.

Σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση οι «πρώτοι επιστημονικοί δικηγορικοί» σύλλογοι της Χώρας χάνουν τη γραφή τους και την ομιλία τους αλλά και τον κοινωνικό τους ρόλο.
 
«Έχει αποδειχθεί ότι η αυστηροποίηση των ποινών ή η επιμήκυνση της κράτησης δεν κάνουν ασφαλέστερες τις κοινωνίες, αντίθετα κάνουν δυσκολότερη τη διαχείριση των φυλακών και μειώνει τις όποιες πιθανότητες επιτυχούς σωφρονισμού.

Χώρες με αυστηρότερες και μακροχρόνιες ποινές δεν έχουν χαμηλότερη εγκληματικότητα.

Αμερικάνικες Πολιτείες που έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή δεν έχουν διαφορετικά ποσοστά ανθρωποκτονιών από τις Πολιτείες που τη διατηρούν και την εφαρμόζουν.

Χώρες της Β. Ευρώπης όπου η φιλοσοφία του ποινικού και του σωφρονιστικού συστήματος είναι επιεικέστερη τα ποσοστά βαριάς εγκληματικότητας παραμένουν χαμηλά.

Κρατώντας κάποιον στη φυλακή κοστίζει 300 δολάρια την ημέρα, ενώ η ένταξη σε κοινωνικά προγράμματα 30 δολάρια την ημέρα και στατιστικά έχει διπλάσια αποτελεσματικότητα».

ΤΑ ΝΕΑ Σ/Κ 15-16/5/2021

Πρόσφατα στις ΗΠΑ αποφυλακίστηκε αθώος αφού παρέμεινε άδικα 43 χρόνια στις  φυλακές.

«Το αξίωμα ότι όσο φτωχός είναι κάποιος, τόσο πιθανότερο είναι να καταλήξει στη φυλακή, ίσχυε  από παλιά και οι φυλακισμένοι το ήξεραν αυτό καλύτερα από τον καθένα. Αυτό δεν συνέβαινε μόνο γιατί οι φτωχοί διέπρατταν περισσότερα εγκλήματα. Συνέβαινε επειδή οι πλούσιοι δεν ήταν αναγκασμένοι να διαπράξουν εγκλήματα για να αποκτήσουν αυτά που ήθελαν, αφού είχαν τους νόμους με το μέρος τους…»
Howard Zinn, Ιστορία του λαού των ΗΠΑ, ΑΙΩΡΑ

 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home