Monday, November 15, 2021

Η ενδοσκόπηση της Ελληνοαμερικανικής, Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας- MDCA

Πενταετής, «αορίστου χρόνου», Ελληνοαμερικανική Συμφωνία που η Ελλάδα παραχωρεί επέκταση υπαρχόντων βάσεων και δημιουργία νέων, Λιτόχωρο, Βόλος, Αλεξανδρούπολη. Απέρριψαν τη Σκύρο και το Πετροχώρι Ξάνθης για να μη δυ-σαρεστηθούν οι Τούρκοι. Εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Κριμαία, τη Συρία και το Λίβανο.


Αντάλλαγμα για όλα αυτά, πολιτικές δηλώσεις του τύπου «βρέστε τα», «συνδιαχείριση», «υποχωρείστε και μην προκαλείτε», «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση», ή κάποιες επιστολές, που δεν αποτελούν νομικά έγγραφα ούτε αλλάζουν την εξωτερική πολιτική, με καλά λόγια και με επικλήσεις του διεθνούς δικαίου, μόνο που οι ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ και η Τουρκία, δεν έχει υπογράψει το διεθνές δίκαιο τη θάλασσας.

Δεν είναι σαφείς οι αμερικάνικες θέσεις για την επέκταση της Α.Ο.Ζ. στα 12 μίλια και της αποστρατιωτικοποίησης των νη-σιών, όπως δεν είναι και της Ρωσίας.

Δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία της Ελλάδος στα Ίμια, ούτε στην Τουρκία, και όχι μόνο στα Ίμια.

Συμπερασματικά

- Κανένας δεν θα θυσιαστεί για τα ελληνικά συμφέροντα, ούτε Γάλλος ούτε Αμερικάνος.

- Τα συμφέροντα των χωρών προσδιορίζονται αποκλειστικά από τα εθνικά τους και οικονομικά τους συμφέροντα.

- Στα Ίμια, που δέχτηκε ένοπλη επίθεση η ελληνική επικρά-τεια, αντί να υποστηριχθεί η Ελλάδα, οι ΗΠΑ υποστήριξαν την Τουρκία με αποτέλεσμα άλλη μία γκρίζα ζώνη με το δόγμα, no ships, no fags, no troops – όχι πλοία, όχι σημαίες, όχι στρατεύματα.

- Η βάση της Σούδας, όπως και η βρετανική βάση στην Κύ-προ, δεν απέτρεψαν την τουρκική εισβολή το 1974.

- Τα όπλα δεν λύνουν προβλήματα, ούτε και οι συμφωνίες όσο σημαντικές και αν είναι. Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και διαπραγματεύσεις.

Ο Ελληνικός λαός έχει ανάγκη την ειρήνη και την ανεξαρτησία του και όχι την εμπλοκή του σε πολεμικές περιπέτειες και συγκρούσεις.
ΥΓ.: «…οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ελληνική ή τουρκική κυριαρχία στα Ίμια. Μπορεί να είναι και μερικά άλλα νησιά ή μικρές νησίδες επί των οποίων έχομε παρόμοια θέση».
Δήλωση εκπροσώπου Υπ. Εξ. ΗΠΑ, Ν. Μπερνς κατά την κρίση των Ιμίων

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home