Thursday, November 04, 2021

Οι ιεράρχες… και το πολιτικό κεφάλαιο

Από αυτό εδώ το χώρο έχει γίνει κριτική σε ιεράρχες για το θέμα της πανδημίας, αλλά με ευγενικό τρόπο, παρά το θυμό και την οργή που προκαλούσαν οι απόψεις και πράξεις ορισμένων.

Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, γιατί στο περιβάλλον του γράφοντος υπάρχουν θύματα ιερωμένοι, ιερωμένοι που παρά τις σκληρές δοκιμασίες που τους επεφύλαξε η ζωή συνέχισαν να είναι σεμνοί, πιστοί και αξιοπρεπείς και φυσικά ο ιερωμένος του χωριού.

Με τη σημερινή απόφασή τους οι ιεράρχες, Δωδώνης, Λέσβου, Αλεξανδρουπόλεως και όχι μόνον αυτοί, ανέτρεψαν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα θέματα του εμβολιασμού και των ελέγχων των πιστών κερδίζοντας τη συμπάθειά των πολιτών και την αξιοπρέπειά τους. Έτσι χάνεται το πολιτικό κεφάλαιο που μαζί με άλλα θα τους οδηγήσουν στα έδρανα της μειοψηφίας. Δεν μπόρεσαν και ίσως ακόμη να μη μπορούν να καταλάβουν ότι τα μέτρα κύριο σκοπό έχουν να παροτρύνουν προς τον εμβολισμό.

Οφείλονται όμως και κάποιες εξηγήσεις για τους οι υποκριτές που υπάρχουν στο φιλικό, κοινωνικό και συναδελφικό περιβάλλον του γράφοντος.

Συγκεκριμένα η Ορθοδοξία σήμερα:

- είναι συνδετικός ιστός των απανταχού Ελλήνων και της ελληνικής κοινωνίας,

- μεταφέρει και διατηρεί ένα μεγάλο πολιτισμό από τα βάθη των αιώνων,

- οι παραδόσεις της αποτελούν σημαντικό μέρος της ιστορίας της Χώρας,

- η ορθοδοξία, όπως και κάθε θρησκεία, υπηρετεί ένα σύστημα ηθικών και κοινωνικών κανόνων που καθορίζουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων,

- φτωχό έως ανύπαρκτο το πνευματικό και κοινωνικό έργο και σε αδυναμία να αναχαιτίσει τον παρατηρούμενο εκμωαμεθανισμό.

- ευθυγράμμιση με το συντηρητικό χώρο («Η δεξιά του κυρίου…» και «οι καταστάσεις αλλάζουν δόξα σοι ο Θεός» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 26/3/2004) είναι ενδεικτικές εκφράσεις προθέσεων και ενεργειών).

- απαξίωση της επιστημονικής γνώσης, μικρή συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά το ότι ζητήθηκε έκαναν τα αντίθετα μέχρι που βρέθηκαν μπροστά στην πραγματικότητα, αναγνώρισαν το λάθος τους, όσοι το αναγνώρισαν (μ. Θεόκλητος, μ. Ιερώνυμος),

- απούσα και με αρνητική συμβολή στα δύσκολα χρόνια (κατοχή, εμφύλιος, μαύρα χρόνια της δεξιάς, δικτατορία),

- κυριαρχεί ο αναχρονισμός (ανέραστοι, ρασοφόροι, προγαμιαίες σχέσεις κ.α.) και η ατολμία τους να συμβάλουν σε ένα κοσμικό κράτος (σχέσεις - χωρισμός εκκλησίας και κράτους).

- περιορίζουν μια οικουμενική θρησκεία στα όρια ενός κράτους,

- προτείνουν αξίες του παρελθόντος (προγαμιαίες σχέσεις, επαγγελματική δραστηριότητα γυναικών, μοναστικός βίος κλπ) και αντιπαραβάλλεστε στα επιτεύγματα της Επιστήμης (βιοτεχνολογία, ιατρική). Μετατρέψατε το χριστιανισμό , συνέχεια άλλων, «σε ανέραστη θρησκεία όπου μόνο ανέραστοι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν». Πετύχαν να «αποκλείσουν τους εραστές της ομορφιάς, του ωραίου, της επαναστικότητας και του πάθους, τους νέους, από το χριστιανισμό». (Περισσότερα ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ – ΚΟΡΦΗ).

- πολιτικολογούν, ασπάζονται και προβάλλουν την πολιτική ιδεολογία πολιτικής παράταξης και οι αντιμάχονται δημόσια θέσεις πολιτικές και νομοθετημένες από το Κράτος.

- προσπαθούν να επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις και αποφάσεις.

- εκμεταλλεύονται το θρησκευτικό συναίσθημα του ελληνικού λαού και προέτρεπαν σε έκνομες ενέργειες (άνοιγμα εκκλησιών, τέλεση λειτουργίας, μετάληψη).

συνεχίζεται… Υ.Γ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ


Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home