Thursday, January 21, 2021

Η ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΈΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ

Τη 10-ετια του 1930 οι συνθήκες εργασίας τα τυπογραφεία στο Παρίσι ήταν δύσκολες. Ο ιδιοκτήτης του τυπογραφείου Jacqes Vincent και η οικογένειά του είχαν αδυναμία στις γάτες, ιδιαίτερα η σύζυγος που είχε αδυναμία και σε μια γκρίζα.


Τις νύχτες που οι εργαζόμενοι που έπρεπε να κοιμούνται και να ξυπνάνε νωρίς το πρωί ενοχλούνταν από τα νιαουρίσματα των γατών. Ένας εργαζόμενος ανέβαινε κάθε βράδυ στη στέγη, κοντά στο παράθυρο της κρεβατοκάμαρας των αφεντικών και μιμείτο τα νιαουρίσματα ώστε το ζεύγος να μην μπορεί να κοιμηθεί. Ύστερα από κάποια βράδια ο ιδιοκτήτης του τυπογραφείου και η σύζυγός του απέδωσαν τα νιαουρίσματα σε μαγεία και έδωσαν εντολή στους εργαζόμενους να σκοτώσουν τις γάτες αλλά να μην ενοχλήσουν την γκρίζα.

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την επιχείρηση της σφαγής από την γκρίζα γάτα με το σκεπτικό ότι αν τα αφεντικά αγαπούν τις γάτες οι εργαζόμενοι πρέπει να τις μισούν.

Όταν η σύζυγος έμαθε για τη σφαγή και της γκρίζας γάτες έπαθε σοκ και ο σύζυγος εξοργίστηκε γιατί είχε σταματήσει η δουλειά. Η σύζυγος προσπάθησε να εξηγήσει στον σύζυγο ότι απειλούνται και οι ίδιοι άμεσα από μια γενικότερη ανυπακοή.

Ο συγγραφέας της ιστορίας θέλει να δείξει την κατάσταση των εργαζομένων στα τυπογραφεία εκείνη την εποχή, τις ταξικές αντιθέσεις και την κουλτούρα των εργαζομένων, τις συμπεριφορές απέναντι στα ζώα, τις αντιλήψεις περί μαγείας και τελικά την εκδίκηση των  εργαζομένων στα αφεντικά τους , μέσω της σφαγής των γατών, για την καταπίεση που είχαν υποστεί.

 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home