Sunday, January 10, 2021

ΗΠΑ

Είναι χώρα της αποχαύνωσης και του καταναλωτισμού, του ατομικισμού και της ελευθερίας, των ακραίων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και των ενεργών πολιτών και κοινοτήτων που διοργάνωσαν μεγαλειώδεις πορείες διαμαρτυρίας για την αστυνομική αυθαιρεσία και τη δολοφονία του George Floyd αλλά και την εισβολή ακραίων στο Καπιτώλιο, Γενάρης 2021, με την παρακίνηση και την ανοχή του απερχόμενου προέδρου. Είναι η χώρα που η «…οικογενειακή αμερικάνικη ηθική. Έχει υπνωτίσει όλη τη χώρα».(1)

Χώρα που εμφανίστηκαν ιστορικά, ριζοσπαστικά κινήματα. Το εργατικό και το φιλειρηνικό κίνημα, τα κινήματα των μαύρων και το φεμινιστικό κίνημα γνώρισαν εξάρσεις και έχουν πλούσια ιστορία. Με το Μάη του 68 και την καταστολή που ακολούθησε. Οι ΗΠΑ δοκίμασαν νέες μεθόδους οργάνωσης της εργασίας. Ήκμασαν οι επιστήμες, η τεχνολογία η ποίηση, η μουσική.

Το ρεπουμπλικανικό κόμμα εκφράζει νεοφιλελεύθερες απόψεις ακόμη και ρατσιστικές αντιλήψεις κατά ένα μέρος. Το δημοκρατικό κόμμα, αντιστοιχεί σε κόμμα κεντροαριστεράς της Ευρώπης, χωρίς ταξικά χαρακτηριστικά αλλά με αναφορές στα ανθρώπινα δικαιώματα. 
(1) ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΝΤΙΣΟΝ 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home