Tuesday, January 19, 2021

Η ΑΠΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Ο «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ»

 Συνδέονται οι ταινίες 184, 185, 290, 291, 292,


184:
΄Ενας αλληγορικός πολιτικός στοχασμός στο δεύτερο μέρος μέσα από την αίθουσα ενός δικαστηρίου. Ενός δικαστηρίου με σύνθεση από δικαστές που υπηρέτησαν το Γ΄ Ράιχ η/και απογόνους τους. Ένα ανάλογο δικαστήριο θα δικάσει μερικά χρόνια αργότερα τα στελέχη της RAF και μεταξύ αυτών και το συγγραφέα, BERNHARD SCHLINK.

185:
«…σε πέντε χρόνια, οι άνδρες που καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη θα είναι ελεύθεροι».

Δεν συγκροτήθηκαν ποτέ δικαστήρια για την τιμωρία  πολυεθνικών εταιριών και των στελεχών τους για τις σχέσεις τους με το ναζισμό, τον εξοπλισμό και τον εφοδιασμό του χιτλερικού στρατού κ. ά. Μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τα αδικήματα παραγράφηκαν. Για την παραγραφή είχε φροντίσει και ο John  ΜcCloy. Ήταν ο ύπατος αρμοστής των ΗΠΑ στη Γερμανία μετά τον πόλεμο. Ήταν τραπεζίτης. Από το 1947 ήταν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και παλιότερα, ως νομικός εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των επιχειρήσεων Ροκφέλερ και της τράπεζας Chase Manhattan.

290:
«- Θα ξεχάσουμε σύντομα το μεγαλύτερο έγκλημα της ανθρωπότητας. Είναι ντροπή ένας Γερμανός να μη γνωρίζει τι έγινε στο Άουσβιτς.

291:
«Κανείς στη Βόννη και την Ουάσιγκτον δεν θέλει τη δίκη του Άϊχμαν».

292: «…πολλοί εισαγγελείς και δικαστές που ερεύνησαν υποθέσεις των Ναζί ήταν συνοδοιπόροι με εκείνους που έπρεπε να δικάσουν.

Σε πέντε χρόνια αυτούς που καταδικάσατε ισόβια θα είναι ελεύθεροι.

Χρειαζόμαστε τη βοήθεια του γερμανικού λαού. Δεν θα σε βοηθήσουν αν στείλεις τους ηγέτες τους στη φυλακή».

Η ταινία «Υπόθεση Κολλίνι» δεν περιλαμβάνεται στο Βιβλίο. Όμως συνδέεται με την αποναζιστικοποίηση και την αμνήστευση παραγραφή των ευθυνών  των δολοφόνων ναζί και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα
revenge. Χαρακτηριστική η έκφραση «οι νεκροί δεν εκδικούνται.

Ερωτήματα

Γιατί οι συμμαχικές δυνάμεις και οι διεθνείς οργανισμοί δεν έκαναν κάτι για την αποτροπή ακραίων εγκλημάτων που συνέβαιναν στα ναζιστικά στρατόπεδα?

Γιατί δεν οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη οι εταιρίες που προμήθευαν τα στρατόπεδα με κυκλόνιο Β, φορμόλη και το ναζιστικό στρατό με πολεμικό εξοπλισμό, κλπ?
(SIEMENS: ο επικεφαλής της στην Αθήνα το 1943, επί πρωθυπουργίας του δωσίλογο Ράλλη, εισηγήθηκε και χρηματοδότησε τα Τάγματα Ασφαλείας,

ΝΤΟΙΤΣΕ ΜΠΑΝΚ:
Χρηματοδότησε την κατασκευή του ΄Αουσβιτς.
'Έκλεβε τα τιμαλφή των προς εκτέλεση εβραίων, συνδεόταν με τις κατασχέσεις των περιουσιών τους και συνεργαζόταν με τις τράπεζες των κατεχόμενων χωρών, στην Ελλάδα με την ΕΤΕ. ΚΡΟΥΠ, ΦΑΡΜΠΕΝ (ΜΠΑΓΕΡ): κατασκεύασε το Zyklon B,

IBM: μηχανοργάνωσε 78 ναζιστικά στρατόπεδα, ο πρόεδρός της Τ. Watson τιμήθηκε γιά τις "υπηρεσίες" του το Γ Ραιχ με το μετάλλιο του τίμιου σταυρού της γερμανικής τάξης του αετού το 1937, ΙΤΤ: σχεδίασε τις βόμβες Wulfs του χιτλερικού στρατού,

GENERAL MOTORS: κατασκεύασε θωρακισμένα οχήματα και τανκς για το χιτλερικό στρατό,

FORD: ομοίως,  ο πρόεδρός της Η. Ford τιμήθηκε γιά τις "υπηρεσίες" του το Γ Ράιχ με το μετάλλιο του τίμιου σταυρού της γερμανικής τάξης του αετού το 1938).

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home