Saturday, January 16, 2021

ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Ο θεσμός έχει εκφυλιστεί:


τα αποτελέσματα δεν γίνονται δεκτά και όταν γίνουν οδηγούν σε διχαστικές πολιτικές (
Brexit) ή σε αυταρχικά καθεστώτα.

Το δημοψήφισμα του 1029 για τις γερμανικές αποζημιώσεις οδήγησε σε συσπείρωση του ναζιστικού κόμματος, που είχε μηδενιστεί στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, και την άνοδο του Χίτλερ.  
Το δημοψήφισμα της 5/7/15
λειτούργησε διχαστικά, συσπείρωσε τις συντηρητικές δυνάμεις, οδήγησε στο τρίτο και χειρότερο μνημόνιο για κοινοβουλευτική χώρα. . Το 47% της αποχής και των λευκών διαμόρφωσε μια ισχυρή πολιτική στάση απέναντι σε μια κυβέρνηση συμβιβασμένη στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού.
Τα δημοψηφίσματα στην Καταλονία , πέραν των άλλων, καθήλωσαν ένα ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα που είχε αναζωπυρωθεί από την αυταρχική στάση της κεντρικής κυβέρνησης.

- με τα δημοψηφίσματα αυταρχικών καθεστώτων με ακραία αποτελέσματα ως προς τη μια άποψη.

- γιατί στα δημοψηφίσματα που είναι γνωστά κανένας δεν ψήφισε με κυρίαρχο κριτήριο το ερώτημα του δημοψηφίσματος αλλά με τη κριτήριο τη στάση του πολίτη απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που εξαγγέλλει το δημοψήφισμα.

- δεν διαπιστώνονται σοβαρά ευρήματα από την έρευνα των αποτελεσμάτων. Στις μέρας μας αξιόπιστες επιστημονικές μέθοδοι διερευνούν με εγκυρότητα τις  τάσεις του εκλογικού σώματος και με πληθώρα ευρημάτων.  

Το συντάγματα περιέχουν πολλές διατάξεις για να εμφανίζουν κάποια δημοκρατικότητα όπως και δεν περιέχουν άλλες περισσότερο ουσιαστικές διατάξεις (προσλήψεις - ρουσφετολογία, προστασία από τη φτώχεια, ΕΣΥ κ.α.).

Λαϊκή κυριαρχία είναι η συμμετοχή στις αποφάσεις των πολιτών ή των οργανώσεων τους και όχι η συμμετοχή σε μια αμφίβολης σημασίας εκλογική διαδικασία.

 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home