Monday, July 20, 2020

Ιδιωτικοποίηση του νερού με απλά λόγια για να το καταλάβουν και «εξ απαλών ονύχων» πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Γίνεται ή θα γίνει:

1) με την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών. Το 51% της ΕΥΔΑΠ το κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο και υπάρχει συνταγματική προστασία. Η
Paulson, μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, κατέχει το 10% των μετοχών ΕΥΔΑΠ. Η ίδια Τράπεζα, δηλ. η Paulson, είναι και διαχειριστής της Βιομηχανικής Ζώνης Πατρών που θα υδροδοτηθεί από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου.

2) Μέσω ΣΔΙΤ με εξαγορά μέρους ή του συνόλου του υδροδοτικού συστήματος (φράγματα, ταμιευτήρες, γεωτρήσεις, δίκτυα μεταφοράς, αντλιοστάσια) η με παραχώρηση μέρους ή του συνόλου της συντήρησης και λειτουργίας του υδροδοτικού συστήματος.

3) Με νομοθέτηση και άμεση παραχώρηση των ΔΕΥΑ (π.χ. Πάτρας) και του νερού άρδευσης  που έχουν ενδιαφέρον για τους ιδιώτες. Σημειώνεται ότι έχει ελεγχθεί και καταγραφεί το σύνολο των γεωτρήσεων της Χώρας.

Ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει: αύξηση της τιμής του, κακή ποιότητα νερού, κακή συντήρηση δικτύων, αδικαιολόγητες απώλειες, αδυναμία πρόσβασης και εξόφλησης λογαριασμών και ότι αυτά συνεπάγοντα για τη δημόσια υγεία.

Όλα αυτά χρόνια δόθηκαν μάχες για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Δεν ήταν εύκολες μάχες. Όμως κερδήθηκαν  και διασφαλίστηκε η προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού μέχρι τις μέρες μας.




Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home