Sunday, April 12, 2020

Η υγειονομική κρίση και ως κοινωνική

Κατά τη διάρκεια και μετά τον έλεγχο, περιορισμένο ή όχι, της υγειονομικής κρίσης είδαμε και  θα δούμε ακραία φαινόμενα και ασυνήθιστες καταστάσεις. Ενδεχόμενη επισιτιστική απειλή με μείωση της παραγωγής λόγω έλλειψης εργατικών χεριών για την παραγωγή και τη συγκομιδή, απαγόρευσης εξαγωγών ρυζιού και πατάτας από ορισμένες χώρες , αύξησης τιμών ιδιαίτερα στα φρούτα και λαχανικά. Οικ. κατάρρευση  και κατάρρευση των αγορών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο που προμηνύουν πρωτοφανή και ακραία μέτρα με πιθανότερα τη μισθολογική δαπάνη του δημοσίου και τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για να εξασφαλιστούν εύκολα και γρήγορα μερικά δισ.
Ανθρώπινα δικαιώματα υποχώρησαν. Εγκλεισμός, ελευθερία μετακίνησης και κυρώσεις  είναι μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Αντίθετα δεν υποχώρησαν, η καθυστέρησαν να πάρουν μέτρα για τα καρναβάλια και του μασκαράδες, τους αγώνες, τα πάρτι, τα αεροπορικά ταξίδια και τις θρησκευτικές τελετές που αποτέλεσαν και αποτελούν κύριες αιτίες εξάπλωσης της ίωσης.

- Στην Ιταλία οι βιομήχανοι αρνήθηκαν να κλείσουν τα εργοστάσια. Τα έκλεισαν αφού οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να τα πάνε στη δουλειά και αφού τα έκλεισαν ήθελα να τα ανοίξουν ξανά εν μέσω κρίσης.

- Υπήρξαν επιτηδευματίες  που λειτουργούν ή λειτούργησαν εν μέσω κρίσης τις επιχειρήσεις τους  με «εθελοντική» προσέλευση, διαφορετικά κανονική άδεια, άδεια άνευ αποδοχών η απόλυση.

- Κάποιοι δεν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους, κάποιοι θα επιστρέψουν και θα φύγουν και άλλοι θα παραμείνουν με περικομμένες αποδοχές.

- Υπερήλικες και άλλες ευάλωτες ομάδες αντιμετωπίστηκαν ως βάρος (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία) και όχι ως ομάδες ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Αρκετοί αφέθηκαν αβοήθητοι και πέθαναν στα σπίτια τους χωρίς ιατρική αξιολόγηση.

- Διακρίσεις σε βάρος ατόμων που προέρχονται από χώρες με μεγάλο αριθμό θυμάτων (Ιταλία, Κίνα, Γαλλία, Ισπανία). Αλλά και στις τοπικές κοινωνίες χωρίς να είναι σαφή τα όρια της προφύλαξης από την αγένεια, το στιγματισμό και τη δημιουργία πολιτών δύο «ταχυτήτων» αλλά και γιατί μολυσματικές είναι οι συμπεριφορές των ανθρώπων και όχι οι άνθρωποι.

- Η ισότητα απέναντι στην ίωση δεν προϋποθέτει ότι είμαστε και ίσοι απέναντι στην περίθαλψη και την επιβίωση.

Σε διεθνές επίπεδο θα έχομε την επικυριαρχία της Κίνας. Είναι μια αιτία  για τη χαλάρωση των μέτρων σε αναπτυγμένες χώρες για να αρχίσει η παραγωγική και οικ. δραστηριότητα.

Η Γερμανία βρήκε μια ακόμη ευκαιρία να καθυποτάξει τις χώρες τις Νότιας Ευρώπης. Συσσώρευσε αναπνευστήρες και ΜΕΘ μη δεικνύοντας στοιχειώδη αλληλεγγύη προς την ισχυρά πληττόμενη Ιταλία, πέραν της πειρατείας σε υγειονομικό υλικό.

Επιστροφή στην κανονικότητα με χαλάρωση των μέτρων με έξοδο από το σπίτι, επιστροφή στην εργασία, κοινωνικές επαφές, τουρισμός θα επιφέρουν έκρηξη των προσβολών και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε εικόνες ευρωπαϊκών χωρών.



Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home