Wednesday, April 13, 2022

Ενεργειακές αυταπάτες 2

 Η φορολόγηση κατά 90% επί των ισολογισμών δεν θα αποδώσει τίποτα γιατί  τα υπάρχοντα υπερκέρδη δεν θα εμφανιστούν στους  ισολογισμούς. Οι πολίτες δεν έχουν να ωφεληθούν τίποτα από αυτή τη διαδικασία. Ωφέλεια άμεση και ουσιαστική για τους καταναλωτές θα προέλθει από την αλλαγή της τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας – Η.Ε.

Οι τιμές χονδρικής τιμής της Η.Ε την περασμένη εβδομάδα ήταν:
Γερμανία 59,83 Ε/
Kwh, Δανία 50,07 Ε/ Kwh, Πολωνία 85,3 Ε/Kwh, Φιλανδία 28-30 Ε/Kwh, ΕΛΛΑΔΑ 228 Ε/Kwh,
Ιταλία 235,32 Ε/
Kwh, Γαλλια 241,63 Ε/Kwh.
Πορτογαλία και Ισπανία κάτω από 100 ευρώ μετά την άρνησή τους να συμφωνήσουν στον τρόπο υπολογισμού.
Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα.

Ο Med stream δεν θα λειτουργήσει ποτέ, πέραν των ενδεχόμενων εντάσεων και τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας , γιατί α) απαιτεί λειτουργία στο μέγιστο των δυνατοτήτων του επί 20 χρόνια για είναι βιώσιμη η κατασκευή και η λειτουργία του και εφ΄ όσον επαληθευτούν οι υπάρχουσες ποσότητες και

β) για να πωληθεί το αμερικάνικο LNG σε χώρες της Ε.Ε. γ) το μεταφερόμενο φυσικό αέριο θα είναι υψηλού κόστους. Ήδη το Ισραήλ αναζητεί διαδρόμους μεταφοράς μέσω Τουρκίας.

Οι τοπικές κοινωνίες και τα κινήματα αντιδρούν και αμφισβητούν αν θα υπάρξει ωφέλεια και αν υπάρξει θα είναι μη αξιολογήσιμη για τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα όπως συμβαίνει και σε άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Σχεδόν το σύνολο των εταιριών που έκαναν έρευνα υποχώρησαν με πρώτη την πανίσχυρη Repsol. Είναι αυταπάτη ο υπολογισμός των ενδεχόμενων αποθεμάτων  αν δεν γίνει ανάβλυση  φυσικού αερίου η πετρελαίου. Το όλο θέμα κινείται για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες, ιδιαίτερα μετά την δημοσκοπική κατάρρευση της Ν.Δ.

Συμπέρασμα: δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν εκείνης του φτηνού ρωσικού φυσικού αερίου.

Αποδέσμευση της ενεργειακής πολιτικής από εκείνη των ευρωπαικών χωρών. 



 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home