Monday, October 11, 2021

Πόλεμος και Ειρήνη (updated)

 H ελληνογαλλική συμφωνία  είναι μια συνήθης συμφωνία προμήθειας οπλικών συστημάτων, ωφελεί αυτούς που πωλούν, δεν δημιουργεί υπεροπλία ή δυνατότητα πολεμικής αντιμετώπισης της Τουρκίας, αμβλύνει την εξοπλιστική ανισορροπία των δύο χωρών.

Οι διακρατικές φιλίες είναι σχέσεις οικονομικών συμφερόντων και η αμυντική συνδρομή των γαλλικών δυνάμεων βρίσκεται στη διακριτική  ευχέρεια των Γάλλων  και με την προϋπόθεση τη συμμετοχή της Ελλάδος σε «ειρηνευτικές» γαλλικές αποστολές.

Οι εξοπλισμοί απαξιώνονται τεχνολογικά ταχύτατα ή ακυρώνονται με τις προμήθειες των άλλων και έχουν, αν έχουν, μόνο αποτρεπτική ισχύ και φυσικά καταβαράθρωση  της ποιότητας ζωής των πολιτών από το κόστος προμήθειάς τους.  

Ο πόλεμος είναι και υπόθεση διπλωματικών δυνατοτήτων ή όχι, οικονομικής ισχύος και δεν είναι μέσο πολιτικής.

Η ειρήνη συνδέεται με την εθνική ενότητα και την ενεργό συμμετοχή πολιτών και τη δράση φιλειρηνικών οργανώσεων.    

Η Ελλάδα δεν απειλείται με πόλεμο από την Τουρκία γιατί οι Τούρκοι παίρνουν ότι θέλουν να πάρουν χωρίς πολεμική σύγκρουση (ανατολικά της Λήμνου δεν μπορούν να γίνουν γεωτρήσεις, ανατολικά των Ιμίων δεν κινούνται ούτε ψαροκάικα). Δεν απειλείται και θεωρητικά γιατί σύμφωνα με το άρθρο 5 της ιδρυτικής διακήρυξης του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπεται η σύγκρουση μεταξύ των μελών του.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι οι «νέο»φιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις θεωρούν τα εθνικά θέματα βάρος και επιδιώκουν λύσεις με κάθε τρόπο (Δ.Δ. Χάγης, η Κύπρος είναι μακριά ) που ευνοούν την Τουρκία και μόνον η Ελλάδα θα μπορούσε να χάσει.

Αν οι εξοπλισμοί έπαιζαν κάποιο ρόλο, κατά την υπερ 10-ετή οικ. κρίση που η Χώρα δεν προμηθευόταν οπλικά συστήματα, γιατί δεν είχε χρήματα και δεν της το επέτρεπαν, οι Τούρκοι θα μπορούσαν να κάνουν απόβαση, αλλά δεν το έκαναν.  

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί, αυτόκλητοι, εκούσιοι και άκριτοι υποστηρικτές της πολεμικής Γαλλικής Βιομηχανίας και των πολεμικών εξοπλισμών που αυτοπροσδιορίζονται και σαν ειρηνιστές.  

Συμπερασματικά:
- δεν είναι και σίγουρο ότι οι γαλλικές φρεγάτες, οι κορβέτες και τα αεροπλάνα προστατεύουν το Αιγαίο και την Κύπρο ή σημαδεύουν την Κριμαία, τη Συρία ή το Λίβανο.
-  φτώχεια εξαθλίωση και αποκλεισμός πάνε μαζί με τους εξοπλισμούς, συλλογικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας και πολιτισμού δεν πάνε μαζί.



Υ.Γ. Η Συμφωνία δεν παρέχει συνδρομή για τη μη οριοθετημένη ΑΟΖ, δεν προστατεύει την Κύπρο και στέρησε από τη Χώρα την διεκδίκηση για την ακύρωση της συμφωνίας παράδοσης 6 υποβρυχίων στην Τουρκία που ακυρώνει το πλεονέκτημα από τα τρία ελληνικά υποβρύχια του Π.Ν,






  

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home