Thursday, September 10, 2020

Απόστρατοι σε σύγχυση…

Καθημερινά κατακλύζουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς, μιλούν για το Αιγαίο σα να είναι Ελληνική Λίμνη, για σύγκρουση ή ρυμούλκηση του τούρκικου ερευνητικού.

Μαζί με τους δημοσιογράφους είναι θύματα της ψυχολογικής και τηλεπικοινωνιακής τουρκικής προπαγάνδας. Αναπαράγουν τουρκικά δημοσιεύματα και δηλώσεις Τούρκων πολιτικών παίζοντας το παιχνίδι τους. Μερικοί εξ΄αυτών βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με αντιπροσώπους οπλικών συστημάτων και ανταλλακτικών.

Το Αιγαίο έχει διεθνή ύδατα, υπάρχουν απαιτήσεις δίκαιες ή άδικες, υπερβολικές η όχι. Απαιτείται συγκυριαρχία αντί της εφικτής λύσης της συνεκμετάλλευσης.

Οι Τούρκοι επιμένουν λανθασμένα και αμφισβητούν τα Ίμια και το Καστελόριζο γιατί η ΑΟΖ τους και η ΑΟΖ της ηπειρωτικής Ελλάδος (όταν οριοθετηθούν) "φράζουν" τη δημιουργία μιας ζώνης (ΑΟΖ?) που θέλουν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι από τα Δαρδανέλια μέχρι τη Λιβύη. Δηλ. Ίμβρος, Τένεδος, Ίμια, Καστελόριζο,... Είναι μια διαφορά που παραδέχεται και η Ελλάδα και συμφωνεί να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο. Σημειώνεται ότι η ΑΟΖ Καστελόριζου "κλείνει" με την ΑΟΖ της Κύπρου και περιορίζει την ΑΟΖ της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας.  

Ο καθηγητής Ηρακλείδης έχει γράψει ότι είναι παράνομη η διάσταση του ελληνικού εναέριου χώρου στα 10 μίλια. Γιατί πρέπει να είναι κάποιος διεθνολόγος για να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με τα 12 μίλια στη θάλασσα και τα 10 μίλια στον αέρα?

Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι υπάρχει διαφωνία για την υφαλοκρηπίδα. Και θέλει την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο. Και μέχρι να γίνει αυτό και αφού δεν έχει οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου προκύπτει το ερώτημα αν η Ελλάδα συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο?

Όμως όλη αυτή η φιλολογία – αμετροέπεια οδηγεί σε αποφάσεις για υπερεξοπλισμούς με δαπάνη δισ. ευρώ σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας ιδιαίτερα μετά την υπερ 10-ετή οικονομική και την πρόσφατη πανδημική κρίση. Δαπάνες για εξοπλιστικά συστήματα που απαξιώνονται ταχύτατα και πολλές φορές αποτελούν λύτρα για να παραμένουν κυβερνήσεις στην εξουσία.

Αν αυτοί οι στρατέοι θέλουν να παίξουν πόλεμοι να πάνε στα στρατόπεδα τους και στα πεδία βολής. Αν και αυτό δεν το θέλουν ας συνέλθουν, να κλείσουν τα στόματά τους γιατί τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ σοβαρά για να τα χειρίζονται στρατέοι.

 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home