Friday, August 28, 2020

Οι ΗΠΑ μπροστά σε νέο εμφύλιο?

Την 23/8/2020 ημέρα Κυριακή η αστυνομία πυροβόλησε πολλές φορές στην πλάτη τον άοπλο 29χρονο Αφροαμερικανό Τζέικομπ Μπλέικ και τον οποίο τραυμάτισε σοβαρά (παράλυτος από τη μέση και κάτω). Κατά  τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν και συνεχίζονται υπήρξαν δύο νεκροί και ένας βαριά τραυματισμένος από τους πυροβολισμούς ενός 17χρονου. Στις διαδηλώσεις αυτές εμφανίστηκαν και αυτόκλητοι  «πολιτοφύλακες» που συνεργάζονται με τις αστυνομικές δυνάμεις και συγκρούονγται με τους διαδηλωτές. Στην πόλη Κινόσα του Ουινσκόνσιν συρρέουν και διαδηλωτές από άλλες πόλεις. 


Κατά τις πολύμηνες και παγκόσμιας έκτασης διαδηλώσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, που κατά κύριο λόγο οργανώθηκαν και καθοδηγήθηκαν από το κίνημα «η ζωή των μαύρων μετράει» στις ΗΠΑ συνελήφθησαν 11.000,
καταγράφηκαν 12 νεκροί και υπήρξαν και αρκετοί τραυματισμοί.

Το ΑΕΠ κατά την πανδημία υποχώρησε  κατά 33% (στην Κίνα +3,2%) Στη Ελλάδα, με αντίστοιχο ποσοστό 25%, το 50% των Ελλήνων οδηγήθηκε στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η ανεργία ανέρχεται στο 25% δηλ. 40 εκ. Αμερικανοί είναι άνεργοι. Πολλά εργοστάσια, εμπορικά κέντρα και καταστήματα έκλεισαν και παραμένουν κλειστά.

Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον η μοναδική χώρα αποθησαυρισμού και ο παγκόσμιος πλούτος κατανέμεται ανάμεσα και σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες (ΕΕ, Κίνα. Ρωσία, Ινδία).

Το χρηματιστήριο υποχώρησε στα προ Τραμπ επίπεδα.

Η αποτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, που οδήγησε σε εκατοντάδες χιλ. νεκρούς και άλλους σε αυτοθεραπεία, «στα δημοτικά νοσοκομεία» ή στο θάνατο, οι δολοφονίες των μαύρων, η καταστολή και η αστυνομική βία έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα, ιδιαίτερα αν δεν γίνει κάποια «διόρθωση» στους οικ. δείκτες, που κανένας δεν ξέρει πως θα εξελιχτεί.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home