Tuesday, August 11, 2020

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Εκτιμούσαν έσοδα από τον τουρισμό 22% των εσόδων του 2019 (18 δισ. περίπου, αμφισβητείται). Οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις μιλούν για 15%. Και όλα αυτά με κόστος για τη δημόσια υγεία. 


Ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι παραγωγικός συντελεστής που θα μπορούσε να στηριχτεί η εθνική οικονομία γιατί:

1) επηρεάζεται από διεθνή γεγονότα (πανδημία) ή τοπικά γεγονότα (ένταση σχέσεων Ελλάδος Τουρκίας).

2) ο αφελληνισμός του ελληνικού τουρισμού, με την εξαγορά 100δων ξενοδοχείων, 10δων χιλ. δωματίων, πώληση αεροδρομίων, αφαιρεί τεράστια έσοδα.

3) η απαξίωση της τουριστικής εργασίας, με την ελαστική και μαύρη εργασία,  τις χαμηλές αμοιβές και τις απλήρωτες υπερωρίες έχει τη συμβολή της.

4) προσφέρονται τρόφιμα και προϊόντα κυρίως εισαγόμενα (π.χ. βοδινό κρέας κατά 80% εισαγόμενο και με απομείωση του υπολοίπου 20% λόγω εισαγόμενων ζωοτροφών και εφοδίων).

Η κατανάλωση κατέρρευσε λόγω των ακραίων περικοπών μισθών και συντάξεων κατά την υπερ10τή οικ. κρίση ( τα ποσά που κόπηκαν λείπουν από την αγορά), της πανδημίας. Ο αυξανόμενος τζίρος των υπεραγορών και η φυγή κεφαλαίων, με αντίστοιχη μείωση του τζίρου των λαϊκών αγορών και των καταστημάτων είναι μάλλον είναι βλαπτική πέραν της διαμόρφωσης ολιγοπώλιου και σχεδόν μοναδικών αγοραστών στις τιμές που θέλουν.


 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home