Wednesday, February 19, 2020

Ρομάν Πολάνσκι.

Κατηγορήθηκε για υπόθεση αποπλάνησης ανηλίκου στο Λος Ατζελες το 1977  (βιασμός 13-χρονης) Έκτοτε εγκατέλειψε τις ΗΠΑ στις οποίες δεν επέστρεψε ποτέ. 

Το 1969 η τότε έγκυος σύζυγός του Σάρον Τέιτ και ο κομμωτής της Τζέι Σέμπρινγκ βρέθηκαν άγρια δολοφονημένοι στο σπίτι του Πολάνσκι. Ο Πολάνσκι κατήγγειλε στην αστυνομία τον Μπρους Λι που είχε ξεχάσει τα γυαλιά του στο σπίτι του. Τον θεώρησε ύποπτο. Οι υποψίες καταρρίφθηκαν αμέσως όταν αποκαλύφτηκε ότι δράστες ήταν η «οικογένεια» - συμμορία Τσαρλς Μάνσον.

Η ταινία ΚΑΤΗΓΟΡΩ που στηρίχτηκε στο ιστορικό μυθιστόρημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ (υπόθεση Ντρέυφους) έχει και προσωπικές προεκτάσεις από τις δικές του δικαστικές περιπέτειες.
 Θεωρείται φυγόδικος. Καταζητείται από τις ΗΠΑ. Αν βγει από τα σύνορα της Ελβετίας θα συλληφθεί.

Πρόσφατα η ταινία βραβεύτηκε. Το βραβείο παρέλαβε η σύζυγός του. Η Ακαδημία Σεζάρ τοποθέτησε την ταινία στην κορυφή του καταλόγου με τις υποψηφιότητες. Οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να παραιτηθεί.

Η ταινία ΚΑΤΗΓΟΡΩ προβάλει
- το ρόλο του τύπου στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και την συμβολή του στην αθώωση ενός αδίκως καταδικασθέντος με τη δημοσίευση της επιστολής Ζολά.
- την σθεναρή στάση του Εμίλ Ζολά για την αποκάλυψη της πλεκτάνης που τον δικαιώνει ως διανοούμενο,
- τα στρατιωτικά στεγανά που αποκρύπτουν ή χρησιμοποιούν χαλκευμένα στοιχεία για την καταδίκη ενός αθώου. Αρνούνται και εκβιάζουν για να μην ξεσκεπαστεί η σκευωρία τους που θα οδηγούσε στη αθώωση.
- μια υπόθεση ντροπής για το γαλλικό νομικό σύστημα που επέμενε στην καταδίκη ενός αθώου για προδοσία παρά τα αδιάψευστα στοιχεία που τον αθώωναν  και που φαίνεται να μην έχει αλλάξει και πολύ στις μέρες μας.


Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home