Saturday, July 16, 2005

ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΓΕΝΙΚΑ

Τα τρόφιμα που παράγονται από Γενετικά Τροποποιημένους
Οργανισμούς (ΓΤΟ) έχουν βελτιωμένη θρεπτική αξία, μπορούν
να παραχθούν εκεί που τα έχουν ανάγκη, σε επαρκείς ποσότητες
και μπορεί να είναι εμπλουτισμένα με ουσίες
(εμβόλια, αντιβιοτικά κλπ) για αντιμετώπιση
ασθενειών (διάρροιες, λοιμώξεις κλπ) .

Γενετικά τροποποιημένα φυτά εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα παράσιτα και
παράγονται με μειωμένη χρήση:
- αγροχημικών (μόνο με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων σακχαρότευτλων, αραβοσίτου και πατάτας στην ΕΕ θα μπορούσε να μειωθούν οι εισροές φυτοφαρμάκων σχεδόν κατά 10.000 τόνους)
- και φυσικών πόρων (παραγωγή σε όξινα εδάφη, ξηρικό ρύζι κλπ).

Παρακάτω αναγράφονται ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις:

ΡΥΖΙ
- μπορεί να περιέχει ουσίες για την αντιμετώπιση της διάρροιας, λακτοφερίνη και λυσοζύμη για αντιμετώπιση των λοιμώξεων, β – καροτίνη (βιταμίνη Α) για την αντιμετώπιση της τύφλωσης
- μπορεί να παραχθεί να αντέχει στην ξηρασία και στο αλμυρό νερό
- να καλλιεργηθεί με υψηλές αποδόσεις (1 tn/στρμ)

ΠΑΤΑΤΑ
- μπορεί να περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και άμυλο από τη φυσιολογική
- μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό που διευκολύνει τη διακίνησή της και με δυνατότητα μικρότερης απορρόφησης λαδιού κατά το τηγάνισμα.

ΤΟΜΑΤΑ
- καρποί με υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά, μεγαλύτερο ποσοστό λυκοπένης (αντιοξειδωτική ουσία) και με μεγαλύτερη διάρκεια διατήρησης (long life)

ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ
- παραγωγή με βελτιωμένη ποσότητα βιταμίνης Ε και λυσίνης (απαραίτητο αμινοξύ ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία)
- δυνατότητα παραγωγής σε όξινα εδάφη (αποτελούν το 40% των τροπικών εδαφών)

ΒΑΜΒΑΚΙ
- δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης έγχρωμου βαμβακιού περιορίζοντας έτσι τις τοξικές βαφές

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

- Tο 90% των ΓΤΟ καλλιεργούνται σε 4 χώρες (ΗΠΑ, Αργεντινη, Βραζιλία, Καναδά)

- Το έτος 2004 καλλιεργήθηκαν περίπου 800.000.000 στρμ γενετικά τροποποιημένων φυτών, από 8.500.000 αγρότες, σε 18 χώρες.

- αυξάνουν κάθε χρόνο κατά 10% από το έτος 1996

- βελτιώνουν το εισόδημα αγροτών (ιδιαίτερα αναπτυσσόμενων χωρών) και συμβάλλουν στην ανακούφιση της παγκόσμιας φτώχειας.

- διαρκώς μειώνεται το ποσοστό αμφισβήτησης των βιοτεχνολογικών μεθόδων παραγωγής.

- Η παγκόσμια έρευνα προσανατολίζεται στη βιοτεχνολογία και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

- τρόφιμα προερχόμενα από ΓΤΟ δεν βλάπτουν την υγεία σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΟΥ

- Κατάλογος των προιόντων ΓΤΟ που επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ:
α) ΟΔΗΓΙΑ 90/220ΕΟΚ του Συμβουλίου της ΕΕ και
β) ΟΔΗΓΙΑ 2001/18/ΕΚ του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

- Κατάλογος γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην ευρωπαική αγορά βάση του ΚΑΝ. (ΕΚ) 1829/2003 για τα νέα τρόφιμα.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Όταν με μεθόδους «ανασυνδυασμού του DNA» και με τη χρήση «γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών»
- παράγεται ινσουλίνη επαρκής και προσιτή
- κρύσταλλοι ενδοτοξίνης (Β. thuringiensis) και σκευάσματα γεωργικών φαρμάκων που στερούνται τοξικολογικής κατάταξης.
- παραγωγή ενζύμων (χυμοζίνη, αμυλάση κλπ) για τις ανάγκες της βιομηχανίας τροφίμων
γιατί δεν υπάρχουν αντιδράσεις;

Ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας;

Γιατί να στερείται η κοινωνία μεθόδους παραγωγής με μειωμένο περιβαλλοντικό κόστος,
- που εξασφαλίζουν επαρκή, υψηλής ποιότητας και διατροφικής άξιας προϊόντα, εκεί που τα έχουν ανάγκη και
- που βελτιώνουν το εισόδημα των παραγωγών

LINKS

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΑ

ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΑΠΟ ΦΥΤΑ

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home