ΠΑΣΟΚ: ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΗΤΤΑ, ΑΝΑΝΕΩΣΗ, ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκλογική ήττα
Εκτιμάται ότι οι σοβαρότερες αιτίες της πτώσης – εκλογικής ήττας ήταν
- το ότι δεν αξιοποιήθηκε η επιτυχημένη ελληνική προεδρία, η προώθηση του Κυπριακού και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η ένταξη στην ΟΝΕ,
- δεν προβλήθηκε το κυβερνητικό έργο όπως η ολοκλήρωση σημαντικών τεχνικών έργων, το κτύπημα της τρομοκρατίας, η βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, η βοήθεια στο σπίτι, ο περιορισμός της ρουσφετολογίας κλπ.
- αναφέρεται επίσης ότι στο αποτέλεσμα συνέβαλαν η υπόθεση Πάχτα, η απειρία του προέδρου, η αμφίπλευρη διεύρυνση, του ύφος διακυβέρνησης, οι άκαμπτες φιλοδοξίες, η αδεξιότητα, οι αυθαιρεσίες, η διαπλοκή και η προκλητική διαβίωση και δράση ορισμένων στελεχών
- η ραγδαία πτώση της δημοτικότητας του τ. Πρωθυπουργού κ. Σημίτη, που αναμφίβολα επηρέασε και το εκλογικό αποτέλεσμα, με την προσπάθεια του Γ.Π. να ανέλθει στην ηγεσία του κινήματος.
-το αγροτικό ζήτημα και ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου και γενικά η διαπλοκή της Εκκλησίας και της Δικαιοσύνης με την πολιτική.
Οι αιτίες αυτές δεν θα αναφέρονταν αν δεν σχετίζονταν με την αντιπολιτευτική τακτική του σημερινού ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του
Ανανέωση
Ανανέωση σημαίνει:
- η χρησιμοποίηση νέων προσώπων που έχουν να πουν κάτι διαφορετικό, κατάλληλων για τη θέση που προορίζονται
- διατύπωση νέων οραμάτων και πολιτικών θέσεων
- προσέγγιση των προβλημάτων
- απομάκρυνση εκείνων που είχαν θέσεις στο κόμμα η την κρατική διοίκηση, και ήταν άνθρωποι της διαπλοκής επίσης και εκείνων που δεν είχαν η δεν έχουν επιδείξει πολιτική συνέπεια, πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα.
Ανανέωση δεν σημαίνει
- συγκρότηση ενός μηχανισμού ελέγχου η προεκλογικού μηχανισμού
- προσπάθεια προσεταιρισμού «επωνύμων» ακόμη και με αντίθετες πολιτικά απόψεις.
Αντιπολιτευτική τακτική
Ο Γ.Π. συναινεί στην κυβερνητική πολιτική χωρίς να του το έχουν ζητήσει ίσως όμως κάποιοι να του το έχουν επιβάλει χωρίς να είναι γνωστά τα ανταλλάγματα.
Δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια στα καθήκοντά του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (δεν έχει οργανωθεί και δεν έχει παραβρεθεί σε καμία λαϊκή συγκέντρωση, δεν διακρίνεται για τη μαχητικότητά του, κλπ).
Δεν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του για τις σχέσεις του με την Εκκλησία (εκκλησιαστική κρίση, άλλη σχέση Εκκλησίας και κράτους κλπ).
Για ορισμένα θέματα (παιδεία κλπ) εκφράζει απόψεις που όταν κληθεί αν κληθεί να κυβερνήσει θα είναι τουλάχιστον ανεπίκαιρες.
Έχει γραφεί «… οι «πρίγκιπες» της πολιτικής μας ζωής έχουν κατανείμει ρόλους γνωρίζουν ότι ο ένας θα διαδεχθεί τον άλλον, δεν τους απασχολεί αν αυτό συμβεί σε 4 η 8 χρόνια και τα πράγματα πάνε ως συνήθως με τον αραμπά. Αν έτσι έχουν τα πράγματα πρέπει να γνωρίζουν και οι δύο ότι θα υπάρξουν φωνές διεγερτικές , πρόσωπα που θα ξεσηκώσουν τον κόσμο. Κενό δεν υπάρχει στην πολιτική. Οι πρόθυμοι είναι πολλοί και τα άκρα καραδοκούν»τα ΤΑ ΝΕΑ 31/12/2004
Γενικά η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη, ερωτήματα δημιούργησε και δημιουργεί η χλιαρή αντίδραση στις «μελέτες» του ΚΕΠΕ και στα εθνικά θέματα (επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη κλπ) στην ακρίβεια, ανεργία, αγροτικό ζήτημα και η εγκατάλειψη ακολουθούμενης μέχρι τώρα αντιπολιτευτικής τακτικής που ουσιαστικό της στοιχείο ήταν η ανάπτυξη του «λαϊκού κινήματος».
Δηλ. ενισχύονται με βάση το διεκδικητικό πρόγραμμα τα επιμέρους κινήματα άνεργοι, υπάλληλοι, φοιτητές, συμβασιούχοι, αγρότες, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ. Οι κινητοποιήσεις είναι φανερό ότι οδηγούν σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση που ικανοποιεί η δεν ικανοποιεί τα αιτήματα και λύνει η δε λύνει τα προβλήματα. Έτσι με καθοδήγηση αυτών των κινημάτων μπορεί η αντιπολίτευση να υπαγορεύει την πολιτική της σε ορισμένα ζητήματα και να σφυρηλατεί το αγωνιστικό φρόνιμα. Ας θυμηθούμε και το βιβλίο παλιού στελέχους και νυν αρχηγού κόμματος «Πως μπορεί να κυβερνά η αριστερά»
Συμπερασματικά: τις εκλογές τις χάνουν οι κυβερνήσεις αρκεί να μην ενισχύονται με τον ένα η άλλο τρόπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home