ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΑ
Είναι απαραίτητη η εγκατάσταση πειραματικών η δοκιμαστικών αγρών με Γενετικά Τροποποιημενα Φυτά (ΓΤΦ) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην πανεπιστημιακή έρευνα να ξεκαθαρίσει με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια αν υπάρχουν επιπτώσεις η όχι από τη χρήση μέσων και μεθόδων της γεωργικής βιοτεχνολογίας αλλά και να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις στα θέματα που απασχολούν τον πολίτη . Η στασιμότητα της έρευνας θα μεγαλώσει την εξάρτηση και θα φέρει τη χώρα σε δυσχερή θέση συγκριτικά με ανταγωνίστριες χώρες που η έρευνα είναι απρόσκοπτη και η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών επιτρέπεται (Ισπανία 300000 στρμ. καλαμπόκι, Γαλλία 2000 στρμ το έτος 2000 και 340000 στρμ το έτος 2001, Γερμανία 3 – 4000 στρμ. το έτος 2001, παγκόσμια 600 εκατ. στρμ. σε 16 χώρες από 6 εκατ. παραγωγούς -εφ.ΤΑ ΝΕΑ 30/9/2003-)
Η εξασφάλιση τροφής, αντιβιοτικών και άλλων σκευασμάτων εκεί που τα έχουν ανάγκη, η ικανοποίηση της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων είναι ανθρώπινα δικαιώματα και η γεωργική βιοτεχνολογία πολλά υπόσχεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι νέες μέθοδοι όπως η ενσωμάτωση γονιδίων που να παράγουν μίγματα ενδοτοξινών , η παραγωγή ενδοτοξινών μόνο κατά την έναρξη προσβολής των εντόμων και σε ευαίσθητους ιστούς του φυτού σε συνδυασμό με καλλιεργητικές πρακτικές (καλλιέργεια ΓΤΦ μαζί με «συμβατικά»φυτά) είναι μια απάντηση στον κίνδυνο της ανθεκτικότητας.
Η «γενετική μόλυνση» σε παρακείμενες των ΓΤΦ καλλιέργειες η ζιζάνια λόγω σταυροεπικονίασης είναι πιθανή. Όμως η νέα τεχνολογία με ενσωμάτωση γονιδίων στους χλωροπλάστες και η έρευνα για ΓΤΦ τα οποία δεν μπορούν να μεταφέρουν γονίδια σε συγγενικά η άλλα είδη επειδή για παράδειγμα τα γονίδια αυτά δεν θα μεταφέρονται με τη γύρη θα περιορίσει η θα εξαλείψει το πρόβλημα.
Είναι γνωστό ότι η γεωργία γενικά και όλα τα καλλιεργητικά συστήματα έχουν αναπόφευκτες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι μονοκαλλιέργειες στη χώρα μας ( 40% των αρδευόμενων εκτάσεων της Χώρας καλλιεργείται με βαμβάκι) που επιδιώκουν οι παραγωγοί για μεγιστοποίηση της προσόδου σε συνδυασμό με τις χορηγούμενες οικ. ενισχύσεις έχουν προκαλέσει τη μέγιστη επίδραση (βιοποικιλότητα, γενετική ποικιλότητα κλπ). Στην ήδη επιβαρημένη κατάσταση η καλλιέργεια των ΓΤΦ δεν πρόκειται να επιφέρει αλλαγές. Αναφέρεται ότι σε όλο τον κόσμο καλλιεργούνται 7000 φυτά. Αλλά σε κάθε χώρα η περιοχή ο αριθμός τους είναι πολύ περιορισμένος. Οι τρεις πρώτες παγκοσμίως είναι το στάρι, το ρύζι και ο αραβόσιτος. Η γεωργική βιοτεχνολογία έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει στο σύγχρονο σπόρο πολύτιμα μεμονωμένα χαρακτηριστικά παραδοσιακών ποικιλιών χαμηλής απόδοσης αυξάνοντας έτσι τη γενετική ποικιλότητα σε συνδυασμό με την ίδρυση και λειτουργία τραπεζών γενετικού υλικού και τις συμβατικές μεθόδους γενετικής βελτίωσης.
Με τις σκέψεις αυτές και με τα δεδομένα:
α) ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι αντίθετοι με την επιστήμη και την τεχνολογία
β) τις ευνοϊκές επιδράσεις στο περιβάλλον αλλά και τα οφέλη που θα προκύψουν από την καλλιέργεια ΓΤΦ στους παραγωγούς της Χώρας μας
γ) την εξασφάλιση επάρκειας και υψηλής θρεπτικής αξίας τροφίμων και η αποφυγή ενδεχόμενοι λιμού στην Αφρική η αλλού
δ) τον περιορισμό της αρνητικής δημοσίευσης για τα ΓΤΦ
ε) τις νηφαλιότερες απόψεις για τη συνύπαρξη συμβατικών καλλιεργειών και καλλιεργειών ΓΤΦ
επιβάλλεται να επιτραπεί η εγκατάσταση πειραματικών η δοκιμαστικών αγρών προκειμένου να εξυπηρετηθούν ερευνητικοί σκοποί και εφ΄ όσον οι κοινωνικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Labels: ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home