Wednesday, June 21, 2006

ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ

Πολλές ανακρίβειες είχε δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας (που παρακολουθούμε) σχετικό με τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων (φυτοπροστατευτικών προϊόντων όπως έχουν μετονομαστεί). Τα στοιχεία δόθηκαν από εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με προφανείς σκοπιμότητες (εξασφάλιση πιστώσεων, συμφέροντα κλπ)

Τα ποσοστά των προϊόντων που φέρουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων πέραν των ανωτέρων επιτρεπόμενων ορίων δεν ξεπερνούν το 4%. Πάνω από 70% των ελεγχομένων τροφίμων δεν έχουν καθόλου υπολέιμματα.

Στα λεγόμενα «βιολογικά προϊόντα» όχι μόνο υπάρχουν υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων αλλά μερικές φορές και υπολείμματα απαγορευμένων σκευασμάτων.

Τα μέγιστα επιτρεπόμενα ανώτερα όρια(MRLs - Maximum Residues Limits) δεν είναι τοξικολογικά όρια.
Είναι όρια που έχουν θεσπιστεί (ύστερα από υπολογισμούς και πειραματική διαδικασία) από διεθνείς οργανισμούς (FAO, WHO, EE ) για να διευκολύνουν το διεθνές εμπόριο, για να γίνεται έλεγχος της νομοθεσίας περί γεωργικών φαρμάκων (κακή μη συνιστώμενη χρήση, η χρήση μη εγκεκριμένων γεωργικών φαρμάκων κλπ) αλλά και από τις απαιτήσεις του καταναλωτή για υγιεινά, ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα.

Τα φυτοφάρμακα δεν δημιουργούν προβλήματα στον καταναλωτή αλλά στον παραγωγό (λόγο επαναλαμβανόμενης, κακής και παρατεταμένης χρήσης και γενικό λόγο της έκθεσής τους σ΄ αυτά )
στο περιβάλλον (μπορούν να περάσουν μέσα από τις ζωοτροφές στα ζωικά προιόντα να φθάσουν στα υπόγεια και επιφανειακά νερά και μέσο αυτών στον καταναλωτή η στους υδρόβιους οργανισμούς) και στην παραγωγή (ανθεκτικότητα, καταστροφή ωφελίμων κα)

Η ύπαρξη υπολειμμάτων δεν είναι χαρακτηριστικό των γεωργικών φαρμάκων αλλά ανθρώπινων ενεργειών.
Ο παραγωγός δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες της ετικέτας (δοσολογία, χρόνος εφαρμογής κα), αυτοσχεδιάζει, διενεργεί άσκοπους ψεκασμούς και συμβουλεύεται η παρακινείται από το γείτονα παραγωγό Tα φυτοφάρμακα έχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.
Η διαρκής όμως προβολή των μειονεκτημάτων δημιουργεί σύγχυση και κρίση εμπιστοσύνης στον καταναλωτή με αποτέλεσμα να κυριαρχούν παραγωγικά συστήματα (βιολογική γεωργία) περισσότερο επικίνδυνα και αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Σήμερα η βιολογική γεωργία είναι εμπορικό αντικείμενο μεγάλων εταιρειών με σκοπό την κερδοσκοπία. Ο αλτρουισμός των πρώτων βιοκαλλιεργητών δεν υπάρχει πια!!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 100 ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ 840 ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ 348 ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 2003

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΑΠΟΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΜΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΊΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ (Φ. Π.) ΚΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ

MRLs (Maximum Residues Limits - Μέγιστα Ορια Υπολειμμάτων): μέγιστη περιεκτικότητα ενος φυτοπροστατευτικου προιόντος - γεωργικού φαρμάκου που επιτρέπεται απο το νόμο μέσα η πάνω στα τρόφιμα

LINKS

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥΦ

Labels:

2 Comments:

At 21 June, 2006 , Blogger Μαύρος Γάτος said...

Το άκουσα κι εγώ και μού φάνηκε εξαιρετικά παράξενο. Μα, ΟΥΤΕ ΕΝΑ βιολογικό προϊόν με φυτοφάρμακα; Ούτε ένα;;; Σ΄'έυχαριστώ που έριξες φως στην υπόθεση.

Σ;)

 
At 22 June, 2006 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Ευχαριστώ γαι το σχόλιό σου

Αν υπάρχει ενδιαφέρον μπορεί να σταλούν περισσότερες πληροφορίες

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home