Thursday, May 18, 2006

ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Mε αφορμή την παραπλανητική «βιομηχανία της ομορφιάς», τη ματαιοδοξία ορισμένων που νομίζουν ότι θα σταματήσουν τη φθοροποιό δύναμη του χρόνου ή νομίζουν ότι θα γυρίσουν το χρόνο πίσω γράφτηκε αυτό το post και με σκοπό να δείξει ότι οι αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου είναι αναπόφευκτες, μη αντιστρεπτές και συμβαίνουν σε κυτταρικό – μοριακό επίπεδο.

Βιολογικές διαδικασίες υπεύθυνες γιά τη γήρανση:

- Εξέλιξη, γενετική προδιάθεση
- Μεταβολισμός - Βιοχημικές δραστηριότητες
- Γλυκοζυλίωση πρωτεινών (ενζύμων, πεπτιδίων)
Οι γλυκοζυλιωμένοι ιστοί χάνουν την ευκαμψία τους και τη λειτουργικότητά τους.
- Οξείδωση
Δημιουργια οξειδωτικών παραγόντων.
- Μείωση ελαστίνης

Η ελαστίνη είναι μια πρωτεΐνη που απαντά στο δέρμα, στα αιμοφόρα αγγεία και στους πνεύμονες. Κάθε μόριο της ελαστίνης μπορεί να επεκτείνεται και να συστέλλεται και έτσι ο ιστός όπου υπάρχει αυτή η πρωτεΐνη αποκτά ελαστικότητα. Τα όργανα που αναφέρθηκαν χρειάζονται ελαστικότητα για να λειτουργήσουν. Μείωση της έχει επιπτώσεις στο δέρμα (ρυτίδες, χαλάρωση) στους πνεύμονες (αντοχή) και στα αιμοφόρα αγγεία (ανευρύσματα).

- Διαταράσσεται η σύνθεση του κολλαγόνου

Τα κολλαγόνα είναι μια οικογένεια ινωδών πρωτεϊνών που απαντούν σε όλους τους πολυκύτταρους οργανισμούς και στα θηλαστικά αποτελούν το ένα τέταρτο του συνόλου των πρωτεϊνών . Έχουν διαπιστωθεί περίπου 15 μόρια κολλαγόνου και υπολογίζουν ότι υπάρχουν πάνω από 1000. Μια κατηγορία από αυτές είναι το κύριο συστατικό των οστών, του δέρματος και των τενόντων.
Αυξημένη σύνθεση κολλαγόνου εμπλέκεται σε διάφορες ινώσεις, μια κατάσταση ιδιαίτερα σημαντική στις ασθένειες των πνευμόνων. Μειώνουν την ικανότητα των πνευμόνων. Μειωμένη σύνθεση επηρεάζει το δέρμα τους τένοντες και συνδέεται με ασθένειες όπως οστεοπόρωση, αρθρίτιδες, ανευρύσματα των αιμοφόρων αγγείων κα.

- Μειώνεται η μελανίνη

Η μελανίνη είναι η ουσία που δίνει το χρώμα στα μαλλιά μας. Όσο περισσότερη μελανίνη παράγεται στα μελανοκύτταρα, τόσο πιο σκούρο είναι το χρώμα των μαλλιών μας. Το χρώμα των μαλλιών μας καθορίζεται από την ποσότητα παραγωγής μελανίνης στα μελανοκύτταρα, η οποία ποσότητα με την σειρά της καθορίζεται από κληρονομικούς παράγοντες.Από τα μελανοκύτταρα (που πολλές φορές μετατρέπονται σε μελανώματα) μεταφέρεται η μελανίνη στα κερατινοκύτταρα (επιθηλιακά κύτταρα που αποθηκεύουν μελανίνη). Αυτά παράγουν την κερατίνη που είναι η κύρια πρωτεΐνη από την οποία αποτελούνται οι τρίχες μας.Κάτω από κάποιες συνθήκες, η παραγωγή μελανίνης στα μελανοκύτταρα μειώνεται ή και σταματά εντελώς. Όσο λιγότερη μελανίνη παράγεται, τόσο λιγότερη παίρνουν και τα κερατινοκύτταρα με αποτέλεσμα το χρώμα των μαλλιών να γίνεται όλο και πιο αδύνατο και σταδιακά να μετατρέπεται από γκρίζο μέχρι και άσπρο.Ο κύριος παράγοντας στον οποίο οφείλεται η μείωση της παραγωγής μελανίνης είναι η ηλικία. Το πότε θα εμφανιστούν είναι στον καθένα διαφορετικό και οφείλεται σε κληρονομικά αίτια.Η μείωση της παραγωγής μελανίνης στα μελανοκύτταρα οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, εκτός της ηλικίας (κάπνισμα κα).

- Γενικά

Οι λειτουργικές και φυσικές ικανότητες μειώνονται. Μειώνονται οι μύες, η καρδιοαναπνευστική αντοχή, η μυϊκή δύναμη, η ικανότητα ευκαμψίας, η ικανότητα ισορροπίας. Το αποτέλεσμα είναι εύκολη κόπωση, κατάγματα και γενικά κακή ποιότητα ζωής.
Το έντερο απορροφά λιγότερο, μειώνεται η όρεξη (γεύση ακι οσμή).

Μέτρα άμυνας

- αντιοξειδωτικά ένζυμα παράγονται και από τον οργανισμό και λαμβάνονται και με την τροφή ιδιαίτερα με την κατανάλωση φρούτων.
- το ανοσοποιητικο σύστημα μπορεί να αποδομεί και να καταστρέφει γλυκοζυλιωμένες πρωτείνες.
- ισορροπημένη διατροφή με ασφαλή, υγιεινά και υψηλής ποιότητας τρόφιμα.

Εχει αποδειχτεί ότι αντίδοτο στη βιολογική φθορά του οργανισμού είναι η συστηματική άσκηση και όχι τα διάφορα κέντρα η ινστιτούτα η συνθετικές ουσίες που όχι μόνο δεν φέρουν αποτελέσματα αλλά μπορεί και να είναι και επικίνδυνες.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home