Saturday, May 27, 2006

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (τοπική και νομαρχιακή) ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

H αυτοδιοίκηση αφορά άμεσα τις τοπικές κοινωνίες. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προέκυψε και συγκροτήθηκε από υπηρεσίες που ήθελε να «ξεφορτωθεί» το κράτος (Δ/νσεις Κοινωνικών Υπηρεσιών, Εμπορίου, Συγκοινωνιών, Βιομηχανίας κα). Όμως κράτησε τόσο ορισμένες αρμοδιότητες από τις Δ/νσεις που εκχώρησε αλλά και υπηρεσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν περισσότερο και καλύτερα? από την κεντρική διοίκηση (Υπουργεία Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Οικονομικών, Παιδείας κα).

Η ανάπτυξη, η ισχυροποίηση των αυτοδιοικητικών θεσμών αγγίζει την ουσία της δημοκρατίας και είναι πολλαπλά χρήσιμη για τον τόπο και τους πολίτες.
Eίναι σύγχρονοι δημοκρατικοί θεσμοί παράλληλοι με τους κλασικούς θεσμούς(κοινοβούλιο, κυβέρνηση)
Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τις τοπικές ηγεσίες, εξυπηρετούνται καλύτερα και το προσφερόμενο έργο γίνεται άμεσα αντιληπτό (καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση, πολιτιστικές υπηρεσίες, τοπικός σχεδιασμός κλπ)

Όμως στην πράξη η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική:
- περιορισμένες αρμοδιότητες, έλλειψη οικ. αυτοδυναμίας και διαχειριστικά προβλήματα
- αυθαιρεσίες για το περιβάλλον
- αδικαιολόγητες και ύποπτες επεκτάσεις σχεδίων πόλης, μεταβολές στους συντελεστές δόμησης, τσιμεντοποίηση ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου
- ρουσφετολογικές προσλήψεις
- διαπλοκή ( άδειες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, εργολαβίες, προμήθειες) χαρακτηρίζουν σε μικρό η μεγάλο βαθμό τις σημερινές διοικήσεις.
Εξαντλούνται σε έργα βιτρίνας (λογω έλειψη οικ. πορών και αρμοδιοτήτων), έχουν περιορισμένη συμβολή στην επίλυση κοινωνικών ζητημάτων (ανεργία, εκπαίδευση, εγληματικότητα, περιβάλλον) και τέλος διαρκώς αυξάνουν τα δημοτικα τέλη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις βασικές προσφερόμενες υπηρεσίες (καθαριότητ α, ύδρευση, αποχέτευση)

Αρνητική συμβολή έχουν και τα κόμματα (κανενός εξαιρουμένου) που αποφασίζουν «κεντρικά», πέρα από κάθε αυτοδιοικητική έννοια, για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι, στερώντας έτσι το δικαίωμα στις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν αυτούς που γνωρίζουν και θα τους εκπροσωπήσουν.

Τα ψηφοδέλτια συγκροτούνται με υποδείξεις των κομμάτων, τοπικών παραγόντων (βουλευτών, κομματικών στελεχών η τοπικών οικ. παραγόντων) με άτομα που έχουν προσωπικές ή άλλες σχέσεις με τον επικεφαλή του συνδυασμού η άτομα που θέλουν να βελτιώσουν τις δημόσιες σχέσεις τους και με σκοπό την οικονομική, επαγγελματική η πολιτική τους άνοδο. Παλιότερα ένα από τα κύρια κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων ήταν η κοινωνική ή πολιτική δράση των υποψηφίων , η διάκρισή τους στον επαγγελματικό τομέα, η ιδεολογική τους συγκρότηση και η πολιτική τους συνέπεια.

Πολλοί μιλούν για φθαρμένους θεσμούς. Aναμφισβήτητα είναι θεσμοί σε κρίση.
Πρέπει να γίνουν πολλά για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αλλά και για να είναι η αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home