Tuesday, February 07, 2023

Το ΝΑΤΟ 70 χρόνια μετά

Η Ελλάδα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ στις 18 Φλεβάρη 1952. Αναγκάστηκε να προσαρμόσει το αμυντικό της δόγμα στις ανάγκες του ΝΑΤΟ και στη λογική του ψυχρού πολέμου τότε. Με τον τρόπο αυτό η Χώρα άφηνε ακάλυπτη την προστασία της από τον στρατηγικό της αντίπαλο που ήταν η Τουρκία και όχι η Βουλγαρία και η  ΕΣΣΔ.

Το δόγμα αυτό ανέτρεψε ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου με αναπροσανατολισμό των ενόπλων δυνάμεων, την πολλαπλότητα προμηθειών αμυντικού υλικού, την ένταξη της Κύπρου στο αμυντικό
  δόγμα της Ελλάδος και την ανάπτυξη προγράμματος εποικισμού και οικονομικής δραστηριότητας 10 βραχονησίδων με σκοπό την κατοχύρωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, του αποκλειστικού δικαιώματος της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.


Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε με σκοπό την απόκρουση ένοπλης επίθεσης εναντίον κάποιας χώρας – μέλους, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να αποτρέψει συγκρούσεις μεταξύ μελών του, Ελλάδα, Τουρκία, όπως προβλέπεται, διαφορετικά χρειάζεται διευκρίνηση ή τροποποίηση του άρθρου 5 ώστε να προβλέπει με σαφήνεια την υπεράσπιση αμυνόμενης χώρας από επίθεση – εισβολή χώρας μέλους.


Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home