Wednesday, October 09, 2019

Οι ορεσίβιοι και το Νόμπελ ιατρικής (Ούίλιαμ Κέιλιν - Πίτερ Ράτκλιφ – Γκρεγκ Σεμέντσα)

Το κόκκινο χρώμα των ορεσίβιων, που αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, οδήγησε τρεις ερευνητές στην μοριακή ερμηνεία του φαινομένου, την ανάπτυξη θεραπειών για την αναιμία, τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και άλλες νόσους και φυσικά στο Νόμπελ.

Ύστερα από έρευνες 10-ετιών διευκρινίστηκε πως τα κύτταρα αντιλαμβάνονται και στη συνέχεια αποκρίνονται στα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.  Οι ερευνητές έδειξαν ότι όταν υπάρχει χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου παρατηρείται σταδιακή επαύξηση ενός πρωτεϊνικού συμπλόκου (ΗΙ
F) σε όλα σχεδόν τα κύτταρα του οργανισμού. Η αύξηση του  HIF ενισχύει τη δραστηριότητα ενός γονιδίου που σηματοδοτεί την παραγωγή ερυθροποιητίνης – ΕΡΟ, μιας ορμόνης η οποία ενισχύει με τη σειρά της τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων (μεταφορά οξυγόνου).

Το έργο τους οδήγησε στην παραγωγή φαρμάκων (
roxadustat και  daprodastat) που αντιμετωπίζουν την αναιμία ξεγελώντας το σώμα ώστε να πιστεύει ότι βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και να παράγει έτσι περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, αναστέλλουν τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων και την ανάπτυξη άλλων μορφών καρκίνου την αύξηση οξυγόνωσης των πνευμόνων (καρκίνος, καρδιοπάθειες).
πηγή ΤΑ ΝΕΑ 8/10/2019
 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home