Wednesday, September 11, 2019

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: ΣΑΛΒΑΝΤΟΡ ΑΛΙΕΝΤΕ

Εκλέχτηκε πρόεδρος με 36,3% ως επικαφαλής της Λαικής Ενότητας (Σοσιαλιστικό Κόμμα, ΚΚ, Κίνημα Ενωτικής Λαικής Δράσης). Το κυβερνητικό πρόγραμμα περιελάμβανε εθνικοποιήσεις (τραπεζών, ορυχείων κ. άλ.) διανομή γής, θεσμικές αλλαγές).

Όταν η κυβέρνηση άρχισε να υλοποιεί το προγραμμά της υπονομεύτηκε από τα κυρίαρχα στρώματα και τις μυστικες υπηρεσίες.
Οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. προσπαθούσαν να δωροδοκήσουν το στρατό της Χιλής, αλλά ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ρενέ Σνάιντερ ήταν πιστός στο σύνταγμα και η πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε. Ο Σνάιντερ βρέθηκε δολοφονημένος λίγες μέρες μετά. Έπειτα από αυτό ο Λευκός Οίκος διέταξε τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας. Η δεύτερη απόπειρα δωροδοκίας στέφθηκε με επιτυχία.

Οι αυτοκινητιστές απήργησαν. Το κόστος αυτής της απεργίας ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια για το κράτος της Χιλής. Παρ’ όλα τα δεινά που περνούσε η χώρα, η δημοτικότητα του Αλλιέντε συνεχώς αυξανόταν.

Οι Αμερικανοί οργάνωσαν το σχέδιο Ζ. Τον Ιούνιο του 1973 οργανώνεται ένα δεύτερο πραξικόπημα, που κατεστάλη από τη νόμιμη ηγεσία του στρατού και τον στρατηγό Πρατς. Μετά την καταστολή ο στρατηγός Πρατς συμβούλεψε τον Αλλιέντε να δώσει όπλα στο λαό. Ο Αλλιέντε όμως, πιστός στις αξίες του, απάντησε: "Όχι. Αυτή η επανάσταση θα γίνει χωρίς σταγόνα αίμα. Βασίζεται σε ειρηνικές αξίες και όχι στην βία".

Στις 11/9/1973 ο διορισμένος από τον Αλιέντε αρχηγός στρατού στρατηγός Πινοσέτ έκανε πραξικόπημα, ανέτρεψε τη νόμιμη κυβέρνηση και εγκατέστησε μια αιματηρή χούντα που παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 1990. Ο Πρόεδρος Αλλιέντε μαζί με 40 υπερασπιστές του αμύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Το απόγευμα το σώμα του Αλλιέντε βρέθηκε διάτρητο από σφαίρες αφού πολέμησε για 7 ώρες και αφού είχε απορρίψει πρόταση παραίτησης και παράδοσης με αντάλλαγμα τη ζωή του.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home