Sunday, November 16, 2008

ΗΠΑ: ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚ. ΚΡΙΣΗ

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

«Επί τη ευκαιρία των εκλογών στις ΗΠΑ, γράφω να σού πω τις εντυπώσεις μου για τα αποτελέσματα. Όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε σαν slogan την "αλλαγή", έτσι και ο Obama. Οι δύο διαφέρουν κατά έννοια, όμως: ενώ και οι δύο υποσχεθήκαν κοινωνικές αλλαγές, επί πλέον ο Obama εκπροσωπεί αλλαγή ο ίδιος, σαν ο πρώτος νέγρος πρόεδρος των Ην. Πολιτειών. Με άλλα λόγια, παρακολούθησα τις αποτελεσματικές εξελίξεις, και την ομιλία τού Obama. Όταν η τηλεόραση, στράφηκε στο πλήθος, πριν ακόμα βγει να μιλήσει ο Obama, είδα πρόσωπα να αναμένουν τον "Χριστό". Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη σε βαθμό εκρηκτικό. Όταν ο Obama βγήκε, και άρχισε την ομιλία του, όλο τo πλήθος ήταν καρφωμένο πάνω του. Είδα πρόσωπα να κλαίνε με λατρεία. Επίσης, κόσμος πανυγήριζε παντού ιδιαίτερα στο Harlem της Νέας Υόρκης, με ποτήρια σαμπάνιας στα χέρια. Ο κόσμος ήταν ανάμικτος -μαύροι, λευκοί και Λατίνοι και συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός νεολαίας.

Κατά την γνώμη μου, όλες αυτές οι εικόνες, από την άποψη αλλαγής, θέτουν μία βαρύτητα στα εκλογικά αποτελέσματα, προσδιορίζουν μεγάλες ευθύνες στο πρόσωπο τού καινούργιου προέδρου, και γεννάνε το ερώτημα κατά πόσον ο καινούργιος πρόεδρος θα τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του και θα ανταπεξέλθει στις αναμενόμενες αλλαγές από τον λαό. Η δική μου η γνώμη είναι ότι θα επιφέρει ορισμένες επιφανειακές αλλαγές στην οικονομία, ορισμένες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική, αλλά ξέροντας το πολιτικό-οικονομικό σύστημα των Ην. Πολιτειών, δεν πιστεύω να επιφέρει ριζικές αλλαγές, όπως στον περιθαλπτικό τομέα, πού υποσχέθηκε. Με άλλα λόγια, η μόνη αλλαγή πού θα δούμε θα είναι η αλλαγή χρώματος. Καλή είναι όμως κι' αυτή, γιατί συμβολικά ανοίγει τις πόρτες για περισσότερες αλλαγές. Ίσως, στις επόμενες εκλογές οι Ην. Πολιτείες να βγάλουν μία γυναίκα για πρόεδρο».

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ίσως να είμαστε θύματα της καταπιεσμένης οικονομίας, γιατί ήδη πολύς κόσμος έχει χάσει τις δουλειές του η είναι θύματα ναρκομανών. Στην ουσία, δεν υπάρχει διαφορά. Και τα δύο είναι απόριες τού οικονομικού συστήματος. Νομίζω ότι εδώ θα ανέβει η εγκληματικότητα τον επόμενο χρόνο, λόγω τις πεσμένης οικονομίας. Η γειτονιά - Jackson Heights, Queens έχει πολλούς Λατίνους αλλοδαπούς οι οποίοι διαβιώνουν με καθημερινές, προσωρινές δουλειές, πού δεν προσφέρουν συνεχές εισόδημα.
Η εγκληματικότητα στις Ην. Πολιτείες έχει πάρει την εξής μορφή: φυλακισμένοι είναι αυτοί πού αμπαρώνονται στα σπίτια τους με κλειδαριές ασφαλείας και σιδεριές στα παράθυρα, και ελεύθεροι είναι αυτοί πού εγκληματούν. Το πολιτικό-οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ δεν έχει ποτέ κάνει καμιά προσπάθεια, και δεν νομίζω ότι έχει σκοπό ή διάθεση να κάνει προσπάθεια γιά να εκλείψει η εγκληματικότητα από την ρίζα της. Χρειάζονται κοινωνικά προγράμματα πού θα προσφέρουν ψωμί στον κόσμο και θα βοηθήσουν να εκλείψουν τα γκέτο. Χρειάζονται προγράμματα εναντίον των ναρκωτικών. Χρειάζονται προγράμματα ιατρικής περίθαλψης, κλπ. Οι Ην. Πολιτείες είναι η μόνη χώρα, πού ξέρω εγώ, πού προσφέρει μηδέν κοινωνικά προγράμματα στους πολίτες της».

Η ΟΙΚ. ΚΡΙΣΗ

«Το τραπεζικό σύστημα στην Αμερική είναι σαν βρασμένο καζάνι με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζών έχουν μεγάλο ρίσκο στα στεγαστικά δάνεια και όχι μόνο. Αυτή η κρίση ήταν αναμενόμενη. Δεν ήταν αναμενόμενη όμως με τόσο ραγδαίες εξελίξεις.
Η AIG ανακοίνωσε απώλειες για το τελευταίο τρίμηνο επί πλέον $24.5 δις. Η ασφαλιστική αυτή εταιρεία είχε πάρει ομοσπονδιακή βοήθεια αρχικά
$80δις τα οποία έχουν φτάσει τα $150δις και με τον ρυθμό που δηλώνει τις απώλειες κανένας δεν ξέρει ποσό μακριά θα πάει αυτή η ιστορία. Σήμερα η DHL κλείνει τα γραφεία της στην Αμερική και 9.500 άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά. Η μετοχή της General Motors είναι σχεδόν στο μηδέν».

Labels:

2 Comments:

At 16 November, 2008 , Blogger Δημήτρης said...

Θα σταθώ στο πρώτο τμήμα της ανάρτησης: Τις εκλογές. Μακάρι με την εκλογή του Ομπάμα να έρθουν στην επιφάνεια κοινωνική στρώματα που βρίσκονται στο περιθώριο, κάτι που έγινε στην Ελλάδα το 1981. Δυστυχώς όμως πολύ Αμερικάνοι διανοητές, ανάμεσα τους και ο Noam Chomsky, είναι πολύ επιφυλακτικοί. Από τα σχόλια που διάβασα και μου έκαναν εντύπωση :"Ο Ομπάμα είναι λευκός με μαύρο δέρμα..."
Εύχομαι να τους διαψεύσει...

 
At 17 November, 2008 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Δημήτρη καλημέρα ο Obama κέρδισε γιατί ήλθε στο προσκήνιο μιά νέα γενειά πολιτικών και απ ότι γράφηκε τον βοήθησε και η οικ. κρίση.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι την πολιτική των ΗΠΑ δεν τη διαμορφώνει ο πρόεδρος.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home