Saturday, August 02, 2008

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΆΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Image Hosted by ImageShack.us

- ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ, ΚΑΤΩ ΧΩΡΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Χώρα σκληρού καπιταλισμού, χωρίς «κοινωνικό κράτος», χωρίς συμμετοχή στην κοινωνική ασφάλιση. Είναι η Χώρα που όλα πληρώνονται.

- 12 Πυρηνικές Κεφαλές στα Νότια στα σύνορα με τη Γερμανία

- Έφτιαξαν την πυρηνική βόμβα του Πακιστάν. Δούλεψαν συντονισμένα για 5 χρόνια 1000 επιχειρήσεις. Στη συνέχεια με συνεργασία Γάλλων και Αμερικανών κατασκευάστηκε πυρηνική βόμβα για τους Ινδούς.

- Στη Χώρα κατασκευάζονται φράγματα, δημιουργούνται λιμνοθάλασσες οι οποίες επιχωματώνονται και στη συνέχεια δημιουργούνται Πόλεις εκατοντάδων χιλιάδων, γεωργικές εκτάσεις η βιομηχανικές ζώνες (polders), χωρίς να τους απασχολεί η περιβαλλοντική διάσταση του θέματος . Η θέση του Pim Fortuyn (αρχηγού του LPI, καθηγητού πανεπιστημίου, δημαγωγού και gay) για οικ εκμετάλλευση των polders στάθηκε αιτία γιά τη δολοφονία του από οικολόγο ακτιβιστή. H συνεργάτης του" Ayaan Hirsi Ali , Σομαλικής καταγωγής, αναγκάζεται μέχρι σήμερα να ζει κυνηγημένη από χώρα σε χώρα". Την ίδια εποχή δολοφονείται και ο Theo Van Gogh (εγγονός του Μεγάλου Ζωγράφου) δημιουργός μιας ταινίας που στηλίτευε τη βία εναντίον των γυναικών στις μουσουλμανικές χώρες (περισσότερα εδώ)

- To 2002 παραιτείται η Ολλανδική κυβέρνηση λόγω της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα (1995). Η Πόλη φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες υπό τις εντολές του ΟΗΕ. Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί δεν έκαναν τίποτα για να υπερασπίσουν την Πόλη. Λέγεται ότι αποχώρησαν από τις απειλές του Μλάντιτς.

- To 1947 ολλανδοί στρατιώτες δολοφόνησαν 431 κατοίκους ενός χωριού στην Ινδονησία. Η Ολλανδία ακόμη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη και δεν έχει αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων.

- Την κοινή γνώμη απασχόλησε και ο γάμος του πρίγκιπα Αλέξανδρου με την Μaxima Zurrequieta της οποίας ο πατέρας είχε συνεργαστεί με το δικτατορικό καθεστώς Videla στην Αργεντινή.

- Η κάποτε ανεκτική Ολλανδία στη μετανάστευση (λόγω και της αποικιοκρατίας) σήμερα έχει μια σκληρή πολιτική για το μεταναστευτικό ίσως και λόγω του ότι υπουργός μετανάστευσης είναι η κ. Vertog (στέλεχος ακροδεξιού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού)

- Θα υπάρξουν εξελίξεις στην περιοχή με την ανεξαρτοποίση της Φλάνδρας (Αμβέρσα) στο Β. Βέλγιο.
Image Hosted by ImageShack.us
- World Flower Centre: αγορά ανθέων και φυτών στο Aalsmeer – Ααλσμεερ, Ααλσμηηρ. Όπου 6000 καλλιεργητές ανθέων συγκρότησαν την εταιρία Flora Holland, που λειτουργεί συνεταιριστικά και υποστηρίζει τεχνολογικά τους παραγωγούς. Οι καλλιεργητές πωλούν την παραγωγή τους δια μέσου αυτής της Εταιρίας και μέσω αυτής διαμορφώνουν την πολιτική τους (τιμές κ. άλ.).
Χιλιάδες παλέτες περνούν μέσα από το αμφιθέατρο (12 στο σύνολό τους) όπου δεκάδες αγοραστές βλέπουν το προϊόν αλλά και τα χαρακτηριστικά του (είδος, προσέλευση, τιμή ανά τεμάχιο κ. αλ.) από ένα ηλεκτρονικό διάγραμμα και μέσα από τους φορητούς τους υπολογιστές προτείνουν τιμές αγοράς. Μετά από ένα χρονικό διάστημα η διαδικασία κλείνει για το συγκεκριμένο είδος και ο πλειοδοτών στην τιμή είναι ο αγοραστής.
Image Hosted by ImageShack.us
Άμστερνταμ: Πόλη μουσείων, σκαφών, ποδηλάτων και μαριχουάνας

- Herengracht, Prinsengracht, Kaisergracht (κανάλια που βρίσκονται όμορφα σπίτια, δενδροστοιχίες, εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα), Singel (υπάρχει αγορά λουλουδιών, πλωτό παζάρι λουλουδιών) . Kανάλια βρώμικα που όμως δεν είναι δύσοσμα.

- Πλατεία Dam (το κέντρο ζωής της Πόλης). Eδώ υπάρχει το βασιλικό παλάτι και ο γοτθικού ρυθμού νέος ναός, Leidseplein (στέκι νεολαίας με πολλά εστιατόρια και καταστήματα), Rembrandtplein, Waterlooplein ( με υπαίθρια αγορά – παζάρι),

Εμπορικοί δρόμοι:
- Kalverstraat
- Rokin
- Leidestraat

Συνοικία Jordan έξω από την Πόλη στο Δυτικό Τομέα, πέρα από το κανάλι Prinsengracht.

- Red Light District. «Κόκκινα Φανάρια» Ανατολικά της Πόλης.

- Hortus botanicus: Ο παλιότερος βοτανικός κήπος στον κόσμο (1638). Περισσότερα από 6000 φυτά απ όλο τον κόσμο καλλιεργούνται σε κήπους και θερμοκήπια. Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει και να αναγνωρίσει είδη φυτών από το ταμπελάκι όπου έχει γραφεί το βοτανικό του όνομα, να παρακολουθήσει καλλιεργητικές τεχνικές, να θαυμάσει ωραία λουλούδια και μπορεί να ξεκουραστεί απολαμβάνοντας το ποτό του η μιά εξαιρετική μηλόπιττα στο αναψυκτήριο – καφενείο που βρίσκεται μέσα στον Κήπο.
Image Hosted by ImageShack.us
Thymus vulgaris

- Οι πιο διάσημοι είναι οι κήποι Keukenhof στο Lisse 32 KM ΝΔ του Άμστερνταμ (¨Άνοιξη).

- Ολλανδικά φαγητά
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us



DELFT:Γιοχάνες Βερμέερ
"Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι",
"Girl with pearl earring"
JOHANNES VERMEER 1665
λάδι σε μoυσαμά, 45x40 εκ., Μάουριτσχαϊς, Χάγη.
Image Hosted by ImageShack.us
Καλόν είναι όποιος σκοπεύει να επισκευτεί το
Delft να παρακολουθήσει και την ομότιτλη
κινημτογραφική ταινία του Πιτερ Γουεμπερ και
πρωταγωγνιστές:
Σκαρλετ Γιοχανσον, Κολιν Φερθ, Τομ Γουιλκινσον.

Labels:

4 Comments:

At 04 August, 2008 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Η Ολλανδία βρισκόμενη δίπλα σε μεγάλους αδηφάγους ανταγωνιστές έπρεπε να αναπτύξει μία ισχυρή ναυτική δύναμη και οδηγήθηκε στην αποικιοκρατία. Τα κέρδη αυτά εκ των υστέρων τα επένδυσε σε μία μακροπρόθεσμη δυτικής έμπνευσης πολιτική και σήμερα απλά απολαμβάνει τα κέρδη της. Η κοινωνική της πολιτική είναι ασφαλώς καλύτερη, ειδικά αν σκεφτούμε το πόσο υψηλά είναι το εισοδήματα των πολιτών της και πώς ορίζεται εκέι το όριο φτώχειας.

 
At 06 August, 2008 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

δείμο καλό απόγευμα
"...δυτικής έμπνευσης πολιτική και σήμερα απλά απολαμβάνει τα κέρδη της."

Εκμεταλλεύτηκαν τις αποικίες και τον τρίτο κόσμο. Σε αυτό οφείλεται το σημερινό τους "βιοτικό επίπεδο"?. Τώρα όμως είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν όσα "έκλεψαν" χαρίζοντας τα δάνεια των υπερχρεωμενων χωρών, δεχόμενοι τους μετανάστες, επιτρέποντας την κυκλοφορία των προιόντων των φτωχών χωρών, ...,

"το εισοδήματα των πολιτών της "
Νομίζω ότι είναι στα ελληνικά επίπεδα με μικρότερο ποσοστό ανεργίας και ελέγχοντας τη φοροδιαφυγή σε επίπεδα πάνω απο 90%

Παρέχουν οικόπεδα στις επιχωματωμένες περιοχές σε χαμηλές τιμές. Αν όμως επαληθευτούν έστω και μερικώς οι προβλέψεις λόγω κλιματικών αλλαγών οι περιχές αυτές θα κατακλυστούν απο θαλάσσια νερά.

 
At 08 August, 2008 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Στα κέρδη από τις αποικίες ενοούσα ότι οφείλονται κέρδη επιχειρήσεων και κράτους που απενδύθηκαν με τρόπο ώστε σήμερα να αποφέρουν κέρδη. Αν ξέγραψαν τα χρέη δεν το ξέρω. Αλλά το εμπόριο έργων τέχνης, διαμαντιών και τόδσα άλλα με κέντρο την Ολλανδία, τα γιγάντια λιμάνια της είναι κέρδη από την εποχή της αποικιοκρατίας.

Έχω την αίσθηση (κάπου το διάβασα, αλλά δεν μπορώ να φέρω απόδειξη τώρα) ότι τα εισοδήματά τους αναλογικά είναι υψηλότερα συγκριτικά με τις τιμές αγοράς προϊόντων.

Η γενικότερη ευμάρεια πουθ υπήρχε κάποτε πέτρεψε πάντως στο κράτος να κινείται σε άλλη κατεύθυνση από τις νοτιοευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

 
At 10 August, 2008 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

"...απενδύθηκαν με τρόπο ώστε σήμερα να αποφέρουν κέρδη..."

"...σε άλλη κατεύθυνση από τις νοτιοευρωπαϊκές κυβερνήσεις".

Το σύστημα λειτούργησε καλύτερα και περισσότερα αποτελεσματικά για τα συμφέροντα εκείνων που εξυπηρετούσε.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home