Sunday, October 19, 2008

ΠΑΓKΟΣΜΙΟ ΚΟIΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 2009 – WSF 2009

Aπό 27/1/2009 – 1/2/2009 στην πόλη Belem της Βραζιλίας θα φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Κοινωνικο Φόρουμ 2009. Κατά τη διάρκεια αυτών των 6 ημερών η Πόλη θα είναι ένα παγκόσμιο κέντρο και μια καθολική αναφορά εκείνων που δεν συμφωνούν με την ανισότητα, την αδικία, τη μισαλλοδοξία, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την προκατάληψη.

Εκατοντάδες αυτοδιαχειριζόμενες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν (campings, Workshops, σεμινάρια, μαρτυρίες, πορείες, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες) επίσης και χρόνος για ανταλλαγή, αμφισβήτηση και κτίσιμο προτάσεων για ένα άλλο κόσμο που είναι εφικτός.

Λίστα 10 επιδιώξεων των συμμετεχόντων

1) Για τη δημιουργία ενός κόσμου ειρήνης, δικαιοσύνης, ηθικής, με σεβασμό στο διαφορετικό και ελεύθερο από όπλα, ιδιαίτερα πυρηνικά.
2) Για απελευθέρωση του κόσμου από την κυριαρχία του καπιταλισμού, τις πολυεθνικές εταιρίες, τον ιμπεριαλισμό, την αποικιακή και νεοαποικιακή κυριαρχία, τα άδικα εμπορικά συστήματα και την ακύρωση των χρεών των φτωχών χωρών.
3) Για πρόσβαση του ανθρώπινου είδους στη κοινή ιδιοκτησία και φύση, τη συντήρηση του πλανήτη και των πηγών του ιδιαίτερα του νερού των δασών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
4) Για εκδημοκρατισμό και ανεξαρτησία της γνώσης, της μόρφωσης, της επικοινωνίας και τη δημιουργία ενός συστήματος μεταφοράς? και απόκτησης της γνώσης με τη διάλυση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
5) Για αξιοπρέπεια, εγγύηση της ισότητας των δύο φύλων, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού και εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων και καστών (διάκριση βασιζόμενη στην καταγωγή).
6) Για την εξασφάλιση (καθ όλη της διάρκεια ζωής του ανθρώπου) των οικονομικών, κοινωνικών, ανθρώπινων, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των δικαιωμάτων για τροφή, υγεία, μόρφωση, κατοικία, απασχόληση, decent work, επικοινωνία και ασφαλή τρόφιμα.
7) Για δημιουργία μιας παγκόσμιας τάξης βασισμένης στην κυριαρχία του αυτοπροσδιορισμού, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μειοψηφιών και των μεταναστών.
8) Για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής, χειραφετημένης, βιώσιμης και αλληλέγγυας οικονομίας εστιασμένης σε κάθε άνθρωπο και βασισμένης σε ένα ηθικό και τίμιο εμπόριο.
9) Για τη δημιουργία και επέκταση πραγματικών, τοπικών, εθνικών και παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών δομών και θεσμών με τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις και τον έλεγχο των δημόσιων υποθέσεων και πόρων.
10) Για την προστασία του περιβάλλοντος (Αμαζονίου και άλλων οικοσυστημάτων) ως πηγή ζωής για τον Πλανήτη Γή και την άμυνα των αυτόχθονων πληθυσμών του κόσμου (ιθαγενείς, afro – descendent, tribal, riverine) που απαιτούν τα εδάφη τους, τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό τους, την περιβαλλοντική δικαιοσύνη και το δικαίωμα για ζωή.

Περισσότερα εδώ

Labels:

4 Comments:

At 22 October, 2008 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Η διαφωνία μου με τα διάφορα κοινωνικά φόρα είναι ότι ουσιαστικά εγκλωβίζονται στη συμμετοχή μερικών πολιτικών παραγόντων και ορισμένων πρωτοβουλιών, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή του ίδιου του λαού. Μόνο φίλοι της αριστερίζουσας σοσιαλδημοκρατίας και κάποιες αριστερές ΜΚΟ συμμετέχουνη και εξάγουν συμπεράσματα για τους λαούς, χωρίς τους λαούς. Ενώ θα μπορούσε να έχει μία κινηματική μορφή και δομή, ουσιαστικά έχει πια γραφιεοκρατικοποιηθεί -παρά τα αξιόλογα και σημαντικότατα συμπεράσματά τους.

 
At 22 October, 2008 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

deimo καλό βράδυ
Δεν έτσι το κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης, κινητοποιεί όταν χρειαστεί χιλιάδες πολίτες, διαλύουν συνεδριάσεις και ακυρώνουν αποφάσεις.
Έχουν δυνατότητα έκφρασης και διαμαρτυρίας μειονοτικά και απελευθερωτικά κινήματα σωστά χαρακτηρίζεται ως «κίνημα των κινημάτων»

Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

SEATTLE – ΣΙΑΤΛ (ΗΠΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1999)
Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές συγκεντρώνονται λόγω της Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η Σύνοδος που διεκόπη λόγω των διαδηλώσεων. Αποτυγχάνει η εκκίνηση νέου γύρου διαπραγματεύσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (ΗΠΑ 2000): 10.000 διαδηλωτές προσελκύει η συνάντηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Γίνονται 1.300 συλλήψεις.

ΝΙΚΑΙΑ (ΓΑΛΛΙΑ 2000): 50.000 συμμετέχουν στις ειρηνικές διαδηλώσεις στη Νότια Γαλλία με αφορμή τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΓΕΝΟΒΑ 2001(ΙΤΑΛΙΑ): Συνάντηση των ηγετών του ομίλου των "Οκτώ" (G8), Συζήτησαν για την ένταξη των φτωχότερων κρατών στο σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας (;)
Θλιβερά επεισόδια και ένας νεκρός μεταξύ των 250.000 διαδηλωτών κατά την διάρκεια της Συνόδου

Περισσότερα εδώ
http://olonos.blogspot.com/2005/11/blog-post_13.html

και εδώ

http://olonos.blogspot.com/2008/03/blog-post_23.html

 
At 24 October, 2008 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Το κίνημα και τη δύναμή του δεν την αμφισβητώ. Τη δύναμη των οργανώσεων αυτών να ενισχύσουν το κίνημα αμφισβητώ. Μπορεί να έχουν πετύχει κάποια σημαντικά πράγματα, αλλά φίλε μου ουσιαστικά αυτό δε σημαίνει κίνημα. Επιπλέον, η διακοπή αυτών των συνεδριάσεων για μένα δεν είναι κάτι ουσιαστικό επειδή ακριβώς δεν παίρνονται αποφάσεις -με την έννοια των αποφάσεων-, αλλά είναι συνενοήσεις οι οποίες μπορούν να παρθούν και εξαποστάσεως.

Πολιτικά, δε το όποιο αυτό κίνημα δέιχνει μία προσπάθεια να γιγαντωθεί η αντίδραση, αλλά αναλογικά με τους πληθυσμούς που εκπροσωπούνται είναι υπερβολικά μικρό (πλην ίσως του Σιάτλ). Μακάρι, να κάνω λάθος και το μέλλον να διαψεύσει.

 
At 24 October, 2008 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

deimo οι κινητοποιήσεις δεν γίνονται αυθόρμητα, κάποιος τις οργανώνει.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home