ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (Ε.Ε.Ε)
Είναι ένα κατώτατο επίπεδο εισοδήματος για τους πολύ φτωχούς, που χορηγείται σε διαρκή βάση και το οποίο μπορεί να εξαρτάται από τη σύνθεση του νοικοκυριού,την ηλικία, άλλες πηγές εισοδήματος η άλλα χαρακτηριστικά.
Παρέχεται στα πλέον αδύναμα και λιγότερο ικανά άτομα προκειμένου να βγουν από την ακραία φτώχεια, να ζήσουν με αξιοπρέπεια και μπορεί να φθάσει τα 330 Ε μηνιαίως για τα μεμονωμένα άτομα.
Μπορεί να καλύψει άτομα που μένουν απροστάτευτα από το σημερινό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, υπήκοους μίας χώρας η μετανάστες που δηλώνουν μόνιμη κατοικία .
Αποτελεί υποχρέωση κάθε σύγχρονου κοινωνικού κράτους, δικαίωμα για μια αξιοπρεπή ζωή, δεν είναι ανταποδοτικό και είναι απεριόριστης διάρκειας.
Είναι η πιο αποτελεσματική, ολοκληρωμένη και οικονομικότερη πολιτική κατά της φτώχειας.
Απευθύνεται στον ενεργό πληθυσμό και δεν αφορά άτομα > 65 χρόνων.
Ενδιαφέρει 575000 άτομα (5,4% του συνολικού πληθυσμού) που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και χωρίς ενίσχυση από την Πολιτεία.
Η Ελλάδα, η μόνη Χώρα της ΕΕ των 15, που δεν διαθέτει πρόγραμμα Ε.Ε.Ε.
Σκοπός του είναι:
- η πρόληψη, ή ανακούφιση ή εξάλειψη της φτώχειας (ανεξάρτητα από την αιτία που την προκάλεσε) και η άμβλυνση των ανισοτήτων.
- να αυξήσει τα κίνητρα για εργασία
- να ευνοήσει τη βαθμιαία κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση.
- να μειώσει το σημερινό διαχειριστικό κόστος και να απλοποιήσει την πολυπλοκότητα του σημερινού συστήματος.
- να αποτελέσει δικαίωμα που να μη στιγματίζει το δικαιούχο
Τι πρέπει να γίνει
- μελετημένος σχεδιασμός για την εφαρμογή ενός συστήματος Ε.Ε.Ε
- εξυγίανση του φορολογικού συστήματος τόσο για να εξασφαλιστούν πόροι όσο και για να προσδιοριστούν τα πραγματικά εισοδήματα έτσι ώστε να μην αποκλείονται δικαιούχοι αλλά και για να μην εντάσσονται άτομα που δεν δικαιούνται.
- υποστήριξη αναδιανεμητικών μέτρων και χρησιμοποίηση του φορολογικού συστήματος για αναδιανεμητικούς σκοπούς.
- εξασφάλιση πόρων από κοινοτικά προγράμματα.
- αναδιάταξη κοινωνικών δαπανών.
Τέλος απαιτείται συνεννόηση ώστε κυβερνήσεις και κόμματα να συμφωνήσουν για τη θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κάνοντας πράξη μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη ιδέα.
ΠΗΓΗ: ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΕ-15
ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Θ. ΜΠΑΛΦΟΥΣΙΑ
ΚΩΝ/ΝΟΥ Ν. ΚΩΤΣΗ
ΚΕΠΕ ΑΘΗΝΑ 2007
LINKS
EXTREME POVERTY AND CRIME OFTEN HOLD TOGETHER
6 Comments:
εκτός από την Φιλελεύθερη Συμμαχία (κεφάλαιο 3) υπάρχει κάποιο άλλο κόμμα που να έχει το ΕΕΕ στο πρόγραμμα του; ;)
Συμφωνούν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, διαφωνεί το ΚΚ, νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει κάτι σχετικό, δεν γνωρίζω τις θέσεις του ΛΑΟΣ, δεν το έχουν στα προγράμματά τους.
Ευχαριστώ γαι το σχόλιό σου και τη σχετική ενημέρωση
λιγότερο ικανά? Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει λιγότερο ικανά? Τα λεγόμενα "φυσικώς αδύνατα άτομα" τυγχάνουν άλλου είδους μέριμνα από την πολιτεία, που δεν έχει καμία σχέση με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα... Για τους υπόλοιπους ισχύει το ότι καθώς δεν εκκινούν όλοι από το ίδιο σημείο, άρα δεν καλύπτουν όλοι την ίδια διαδρομή κι αυτό δεν έχει να κάνει με ικανότητες, αδυναμίες και άλλες τέτοιες μοιρολατρικές και γενετικές σαχλαμάρες....
Το «Ε.Ε.Ε.» μαζί με την «ΠΡΟΝΟΙΑ» και την «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ» ίσως και κάτι άλλο μπορεί να είναι συντελεστές του κοινωνικού συστήματος – κοινωνικής πολιτικής μίας χώρας.
Τα άτομα που αναφέρεις «καλύπτονται ασφαλιστικά» είτε από την πρόνοια είτε από το συνταξιοδοτικό σύστημα ( πρόωρες κ. αλ.)
Το «λιγότερο ικανά» αναφέρεται:
- σε διοικητικές ικανότητες. Δηλ τις δυνατότητες που έχει κάποιος να έχει εύκολη πρόσβαση στη διοίκηση και να απαιτήσει και να διεκδικήσει τις παροχές που δικαιούται.
Πόσοι άνθρωποι που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν χάσει τις επιδοτήσεις τους η τις αποζημιώσεις τους επειδή δεν υπάρχει κάποιος για να τους συντάξει τα χαρτιά τους και να τα καταθέσει?
-σε άτομα που οριακά δεν κρίνονται δικαιούχοι άλλων προγραμμάτων και έχουν πραγματικά ανάγκη θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Ε.Ε.Ε.
Τέλος το πρόγραμμα του Ε.Ε.Ε.
δεν είναι ένα ακόμη συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι σκοποί του είναι αυτοί που αναφέρονται στο post.
αυτά τα άτομα δεν είναι λιγότερο ικανά, είναι λιγότερο προνομιούχα
Πιστεύω ότι είναι κάτι ουτοπικό στην σημερινή σφιχτή δημοσιονομική πολιτική. Υπάρχουν τόσα και τόσα που πρέπει να γίνουν πιο πριν. Ας μπουν στο δημόσιο όσοι έχουν πρόβλημα και όχι όσοι έχουν... θείο.
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home