H ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
"Oταν δεν έχομε εμείς οι ίδιοι δυσκολίες, δεν
μπορούμε να πιστέψουμε ότι κάποιος άλλος έχει".
Μαρίνα Τσβετάγιεβα
ΑΝΡΙ ΤΡΟΥΑΓΙΑ
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Φτώχεια είναι η κατοχή ενός επίπεδου πόρων που είναι μικρότερο από ένα συγκεκριμένο ποσοστό του επιπέδου των πόρων που κατέχει ένα τυπικό άτομο η οικογένεια.
Το πρόβλημα της φτώχειας:
-είναι πολυδιάστατο:
-οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται χωρίς να λύνεται το πρόβλημα της φτώχειας.
->5% του ενεργού Πληθυσμού της Ελλάδος αντιμετωπίζει το φάσμα της ακραίας φτώχειας χωρίς καμιά ουσιαστική ενίσχυση από την Πολιτεία.
- δεν χορηγείται κανένα επίδομα με αποκλειστικό κριτήριο τη φτώχεια.
- τα υπάρχοντα προγράμματα (επιδόματα ανεργίας, οικ. επιδόματα, επίδομα ενοικίου κ.άλ.) που χορηγούνται με εισοδηματικές, χρονικές η άλλες προϋποθέσεις φαίνεται ότι δεν περιόρισαν την ανισότητα, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Αίτια της φτώχειας
- ανεπαρκής ζήτηση για εργασία, η μακροχρόνια ανεργία, η ανεργία των νέων παιδιών.
- οι χαμηλές συντάξεις ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν πρόσθετα εισοδήματα.
- φυσική ανικανότητα για εργασία.
- οι ζημιογόνες μικρές εκμεταλλεύσεις μικροϊδιοκτητών.
- η μονογονικότητα, το μέγεθος του νοικοκυριού και η έλλειψη εργασιακής αντίληψης.
- η ανεργία του αρχηγού της οικογένειας.
- γενικά οι άνθρωποι είναι φτωχοί όταν δεν έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τα προς το ζην.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Για να είναι αποτελεσματική η κοινωνική πολιτική στην αντιμετώπιση της φτώχειας θα πρέπει πέρα από την αύξηση των κοινωνικών δαπανών, να εφαρμοστεί ένα γενικό σύστημα εγγυημένου εισοδήματος ώστε να στηριχτούν οι φτωχοί που δεν καλύπτονται από την ισχύουσα κοινωνική πολιτική.
Περισσότερα εδώ
ΠΗΓΗ: ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΕ-15
ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Θ. ΜΠΑΛΦΟΥΣΙΑ
ΚΩΝ/ΝΟΥ Ν. ΚΩΤΣΗ
ΚΕΠΕ ΑΘΗΝΑ 2007
ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ:
"Μας παρηγορεί να βλέπουμε άλλους να υποφέρουν"
Ας Μπουλάγεφ
ΤΑ ΝΕΑ Σ/Κ 15-16/3/2008
5 Comments:
Τώρα να πω ότι διαφωνώ; Πού μπορεί να διαφωνήσει κάποιος; Το θέμα είναι ότι το όραμα χάθηκε κάπου μεταξύ διαχείρισης ενός άδικου συστήματος ψ3ευδότιτλης δημοκρατίας και βολέματος ρουσφετολογικού. Αν δεν επανέλθει το όραμα κι η ελπίδα για ένα κοινωνικό σύστημα που θα στηρίζεται στην κινηματική λογική διαχείρισης των πόρων του και των παραγωγικών του σχέσεων με αυτοδιαχείριση, τότε πραγματικά τίποτα δεν αλλάξει (ίσως μόνο παροδικές ενέσεις καταναλωτικής ευμάρειας).
Προσθέτω στα παραπάνω τη μεθοδευμένη τακτική των διαχειριστών του κεφαλαίου για την ολοένα και αυξανόμενη εξάρτηση των χαμηλοτέρων κοινωνικών στρωμάτων από το πιστωτικό σύστημα μέσω οποιασπήποτε μορφής καταναλωτικών δανείων...
Δείμο φαίνεται ότι η δημοκρατία έχει και άλλες συνιστώσες πέραν εκείνων της συμμετοχής, της αξιοκρατίας, της ισονομίας όπως την περιβαλλοντική δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων.
aer...
Εχεις δίκηο, πολλοί φτώχυναν από το τζόγο (καζίνο, χρηματιστήριο, κ. άλ.), από επισφαλή τραπεζικά και καταναλωτικά δάνεια αλλά και από άστοχες εμπορικές και επενδυτικες κινήσεις και με τη βοήθεια των τραπεζών βέβαια
Eλλάς Ελλήνων υπερχρεωμένων πρέπει να είναι το νέο σύνθημα. Η αύξηση της ψαλίδας μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων παρατηρείται ΠΑΝΤΑ σε περιόδους που οι Τράπεζες χτίζουν κι άλλα υποκαταστήματα.
ΥΓ.Έχεις πρόσκληση για παιχνιδάκι…
...παρατηρείται ΠΑΝΤΑ σε περιόδους που οι Τράπεζες χτίζουν κι άλλα υποκαταστήματα και έχουν υπερκέρδη.
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home