Sunday, October 02, 2005

EXTREME POVERTY AND CRIME OFTEN HOLD TOGETHER

Η παγκόσμια φτώχεια και οι λιμοί εμφανίζονται εκεί όπου δεν υπάρχει ελευθερία και δημοκρατία. Προκειμένου (ιμπεριαλιστικές χώρες και πολυεθνικές εταιρίες) να ωφεληθούν και να εκμεταλλευτούν ανενόχλητοι πρώτες ύλες και γενικά τους παραγωγικούς πόρους μιας χώρας (ορυκτό πλούτο, δάση, παραγωγικά εδάφη κα ) αλλά και ανθρώπινες αξίες (ανθρώπινη εργασία, εκπαίδευση προς την κατεύθυνση που τους ενδιαφέρει κλπ) εγκαθιστούν αυταρχικές κυβερνήσεις (δικτατορίες, κυβερνήσεις ανδρεικέλων),τους βομβαρδίζουν (Ιραν, Αφχανιστάν) η ενθαρρύνουν εμφύλιους πολέμους (Νταρφούρ, Ερυθραία κα) πωλώντας παράλληλα απαξιωμένα συμβατικά όπλα.

”ΜΟΝΟ ΟΠΟΥ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕΒΑΣΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΑΡΚΗ ΤΡΟΦΗ, ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ».

Με τις παγκόσμιες συμφωνίες (ΠΟΕ) στερούν από τις φτωχές χώρες τις ευεργετικες επιδράσεις τόσο του εμπορίου όσο και της αυτοδύναμης οικονομικής τους ανάπτυξης.
Ομως τα τελευταία χρόνια η πληθυσμιακή αύξηση των αναπτυσσόμενων χωρών, η έστω και μικρή βελτίωση των εισοδημάτων και η μετατροπή πολλών εξ αυτών σε εξαγωγικές χώρες ( Κίνα , Βραζιλία, Αργεντινή, Ουκρανία) αλλά και λόγω των αλλαγών που προβλέπονται στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ εντείνεται ο ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές προς όφελός τους.

Οι αντιλήψεις περί αειφορίας στερούν πόρους του σήμερα για την αυριανή γενιά που ίσως δεν τις χρειάζεται και που έχει αποδειχθεί ότι κάθε επόμενη γενιά έχει καλύτερο «βιοτικό επίπεδο» από την προηγούμενη.
Οι οικονομικά αναπτυγμένες χώρες οφείλουν τις σημερινές τους δυνατότητες στη δυστυχία των φτωχών χωρών. Επιβάλλεται η λήψη μέτρων (διαγραφή χρεών, κατάργηση επιδοτήσεων κα) που θα επιτρέψουν την πρόοδο τους.

Ομως όπου υπάρχει φτώχεια, καταπίεση και βία οι λαοί ξεσηκώνονται, αντιδρούν δημιουργούν αυτόνομα απελευθερωτικά κινήματα, γίνονται ανθρωποβόμβες . Η απάντηση δεν είναι οι βόμβες και η κρατική τρομοκρατία που προκαλούν όλο και περισσότερο βίαιες αντιδράσεις αλλά η εξάλειψη της φτώχειας και τηε διαφθοράς, η εξασφάλιση των ανθρώπινων διακαιωμάτων και ενός δίκαιου βιοτικού επίπεδου.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home