ΛΕΣΒΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2005
Τόπος λυρικός που ενέπνευσε τον Αρίωνα (Μήθυμνα), τη Σαπφώ (Ερεσός), τον Αλκαίο (Μυτιλήνη), το Στρατή Μυριβήλη (Συκαμνιά) τον Ελύτη κα. Παρουσιάζει έναν αξιόλογο λαϊκό πολιτισμό (λαικούς ζωγράφους, ασχολίες, γεύσεις, παραδόσεις, θρύλους.
Νησί όπου εναλλάσσονται εικόνες δάσους, ακτών, ηφαιστειογενούς τοπίου και γεωργικής γης.
Εγκαταλειμμένα ελαιοτριβεία, σαπωνοποιία κα με εντυπωσιακά φουγάρα και κατασκευές, αποτελούν σημάδια και λείψανα θρυλικών αλλοτινών εποχών και προκαλούν συγκίνηση και θλίψη στον επισκέπτη.
Ερεσός, Πολυχνίτος, Συκαμνιά οικισμοί με κατασκευές ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής που πολλές καταρρέουν από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη. Οι πολεοδομικές παραβάσεις, η κακογουστιά του αλουμινίου και τα επιχρίσματα που σκεπάζουν τις σκαλισμένες πέτρες είναι ορισμένα χαρακτηριστικά. Εξαίρεση ο Μόλυβος – Μήθυμνα που διατηρεί την αρχιτεκτονική του και θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και γιά τις άλλες περιοχές.
Α. Ραφαήλ, Παναγία Αγιάσου, Ταξιάρχης Μανταμάδος: όπου οι εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε πόλους έλξης θρησκευτικού τουρισμού όπου ιερείς συγκεντρώνουν συγχωροχάρτια και χρήματα και μικροπωλητές (ανάμεσα σε αυτούς και άνθρωποι των εκκλησιών) διαθέτουν τα εμπορεύματά τους.
Οι ναοί από χώροι προσευχής και διαλογισμού έχουν μετατραπεί σε οίκους εμπορίου και «μαζικής προσευχής». Είναι αδύνατο ο επισκέπτης να ενημερωθεί (γιατί δεν προσφέρεται κανένας να το κάνει) για την εικονογραφία και τα άλλα ενδιαφέροντα των ναών. Η πίκρα και η απογοήτευση διαδέχονται την ελπίδα πολλών που έρχονται από μακριά.
Όσον αφορά τα καταλύματα και εδώ ο επισκέπτης πληρώνει ακριβά την ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα η στο δάσος, τα γεύματα που είναι υπό μορφή μπουφέ (όπως τα σιτηρέσια των ζώων) και προσφέρονται χυμοί αλλά δεν προσφέρεται νερό. Τα δωμάτια «κλείνονται» για μια η για λίγες ημέρες μήπως βρεθεί κάποιος και τα κρατήσει περισσότερο. Και εδώ ισχύει ότι όλα τα τσαντίρια είναι εξίσου ψυχρά και παγερά όπως και οι ιδιοκτήτες τους.
Εντυπωσιακό το Απολιθωμένο Δάσος όπου το στοιχείο πυρίτιο Si αντικατέστησε το στοιχείο άνθρακα C στην οργανική ύλη όπου μεγάλος αριθμός κορμών δένδρων μετατράπηκε σε ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα, παγκόσμιας μοναδικότητας. Έχει κηρυχθεί διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Το Μουσείο στο γραφικό Σίγρη παρουσιάζονται μοναδικά ευρήματα, ανάγλυφες παραστάσεις της γεωιστορίας του Αιγαίου (Πλάκα Ανατολίας, ηφαίστεια, εξέλιξη των φυτών στη γη, αποτυπώματα φύλλων και απολιθωμένους καρπούς και φύλλα κα).
Μουσεία Θεόφιλου και TERIADE με ενδιαφέρον αλλά δεν υπήρχε ξενάγηση.
Labels: ΕΚΔΡΟΜΙΚΑ
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home