Monday, September 16, 2024

Μοχάμεντ Γιουνούς: πανεπιστημιακός με Νόμπελ, τραπεζίτης για τους φτωχότερους από τους φτωχούς.

Διαπίστωσε ότι γυναίκες του Μπαγκλαντές που κατασκεύαζαν έπιπλα από μπαμπού έπρεπε να λάβουν δάνεια με τοκογλυφικά επιτόκια για να αγοράσουν μπαμπού και έπρεπε να παραδίδουν τα κέρδη τους στους τοκογλύφους.

Οι τράπεζες δεν χορηγούσαν δάνεια γιατί οι φτωχοί δεν θεωρούνταν φερέγγυοι.

Σοκαρισμένος από αυτήν την πραγματικότητα δάνεισε ό ίδιος από 27 δολάρια σε 42 άτομα για να βοηθήσει να ξεπληρωθούν τα τοκογλυφικά δάνεια.

Πίστευε ότι οι φτωχοί θα μπορούσαν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους και ότι τα δανεισμένα χρήματα θα τους έβγαζαν από τη φτώχεια.

Ύστερα από πολλές προσπάθειες κατάφερε να εξασφαλίσει πιστωτικό όριο από την τράπεζα Janata Bank με τον ίδιο ως εγγυητή.

Το 1983 το έργο του μετατράπηκε σε πλήρη τράπεζα με την επωνυμία Grameen Bank – Τράπεζα του Χωριού, που χορηγούσε μικρά δάνεια από δικά του χρήματα στους φτωχούς.

Έδωσε περίπου 6 δισ. δολάρια για στεγαστικά , φοιτητικά η μικροεπιχειρηματικά δάνεια.

Το 2008 η Grameen Bank – Τράπεζα του Χωριού είχε 7,5 εκ. δανειολήπτες, το 97% των οποίων ήταν γυναίκες, με 2.500 υποκαταστήματα, έχει δανείσει , 7 δισ. δολάρια σε φτωχούς και το ποσοστό αποπληρωμής των δανείων ήταν κοντά στο 100%.   

Ασχολήθηκε ενεργά με τη μείωση της φτώχειας μετά το λιμό του 1974. Ίδρυσε πρόγραμμα Αγροτικής Οικονομίας στο τμήμα του. Υποστήριξε την απελευθέρωση του Ανατολικού Πακιστάν, σημερινό Μπαγκλαντές

Πανεπιστημιακός ό ίδιος τιμήθηκε με Νόμπελ για το έργο του και επελέγη να ηγηθεί ενδιάμεσης κυβέρνησης στο Μπαγκλαντές μετά την παραίτηση και φυγή, νύχτα και με ελικόπτερο  της  προκατόχου του Σέιχ Γιασίνα που κατηγορείτο για διαφθορά, κακοδιαχείριση και κατάχρηση βίας.

Συμπέρασμα: «Δεν χρειάζεται επανάσταση να αλλάξουμε τον κόσμο».

 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home