Sunday, June 30, 2024

Πολιτική βία (για όσους δεν κατάλαβαν)

Είναι κοινωνική, αστυνομική και αμυντική. Στην Ελλάδα και όχι μόνον, είχαμε και έχομε φαινόμενα πολιτικής βίας, δηλ. κάθε μορφή βίας με πολιτικά κίνητρα και από τις δύο πλευρές του πολιτικού συστήματος. Ο πόλεμος, τα βασανιστήρια, οι εκτελέσεις, η καταστολή, η πολι-τική περιθωριοποίηση είναι μορφές πολιτικής βίας.

Μορφές κοινωνικής βίας είναι η ανεργία, η φτώχεια, τα ναρκωτικά, ο κοινωνικός ρατσισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός.
Για τα νέα παιδιά κοινωνική βία είναι η απαξίωση των πτυχίων τους, η ανασφάλιστη και χωρίς προοπτική εργασία, η μετανάστευση.

Η βία επωάζεται στην κοινωνία. Όταν σε μια κοινωνία ασκείται βία, τότε θα γίνει και αυτή βίαιη. Γενικά για να σταματήσει η κοινωνία να παράγει βία πρέπει το σύστημα να σταματήσει να την ασκεί. Να μην παράγει φτώχεια, ανισότητες και δυσαρέσκεια. Γενικά να αρθούν οι αιτίες που την προκαλούν. Στην αρχή υπάρχει κατευνασμός με παροχές και όταν τα χρήματα τελειώνουν ή δεν φτάνουν υπάρχει καταπίεση, καταστολή και αστυνομική βία.

Η αστυνομική βία είναι η υπερβολική χρήση βίας που είναι δυσανάλογη με την επικρατούσα κατάσταση με χαρακτηριστικά αυθαιρεσία και σκληρότητα αλλά και συγκάλυψη και ατιμωρησία. Η στοχοποίηση του φοιτητικού κινήματος, μικρού αριθμού φοιτητών και των πανεπιστημίων τους και η παρουσία της αστυνομίας εκεί παράγει βία.

Το σύνθημα «νόμος και τάξη» δεν σημαίνει αστυνομοκρατία και κατάχρηση της «νόμιμης βίας» αλλά έλεγχό της, αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, προάσπιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του πολίτη, δημοκρατική συνείδηση των στελεχών της αστυνομίας αλλά και πρόληψη. Το «κράτος είστε εσείς δεν ισχύει». Θεωρητικά η αστυνομία αποτελεί κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους. Δεν αφορά τους γνωστούς άγνωστους αλλά απλούς πολίτες.

Στις μέρες μας έχομε μεταφορά πολιτικής βίας στα πανεπιστήμια και οπαδικής βίας εκτός των γηπέδων που διαπλέκεται με μικρά ή μεγάλα συμφέροντα και την ακροδεξιά.

περισσότερα στο "ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤ

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home