Tuesday, February 13, 2024

Αν οι αγρότες ηττηθούν…

Θα ηττηθούν τα κινήματα, η ελληνική κοινωνία, όλοι μας.

Η γεωργική – αλιευτική - κτηνοτροφική παραγωγή θα υποχωρήσει. Το κόστος παραγωγής θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η μεταποίηση και οι εξαγωγές θα υποχωρήσουν. Καλλιεργούμενες εκτάσεις θα εγκαταλειφτούν, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα κλείσουν ή θα περιορίσουν το ζωικό κεφάλαιό τους.

Εισαγόμενα προϊόντα,  αμφίβολης διατροφικής ασφάλειας θα κατακλύσουν την αγορά.

Τα ποσά που δικαιούνται, από τον ΕΛΓΑ (αποζημίωση ηρτημένης εσοδείας – ζωικό κεφάλαιο), την Πολιτική Προστασία (αποζημίωση φυτικού κεφαλαίου), την Πολιτεία (υποδομές, κρατική αρωγή) θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο, θα περιοριστούν και ίσως ορισμένα να καταργηθούν. Οι Θεσσαλοί αγρότες θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους.  

Η πορεία εξέλιξης της ελληνικής γεωργίας θα υποχωρήσει (γεωργία ακριβείας, σύγχρονα συστήματα παραγωγής – ΙΡΜ κ.ά.).

Η αλήθεια θα ηττηθεί.
Η ελληνική γεωργία, παράγει με το δυνατό ελάχιστο κόστος σε βαθμό που αυτό  επηρεάζει την ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων ακόμη και την ευρωστία δεντρώνων, αμπελώνων,…:
- τα ημερομίσθια φροντίδας των καλλιεργειών έχουν περιοριστεί και γιατί δεν υπάρχουν εργατικά χέρια, γιατί είναι ακριβά αλλά και γιατί γίνεται πανστρατιά οικογενειακών εργατικών χεριών.
- χρησιμοποιούνται οι ελάχιστες δυνατές εισροές λόγω ακραίου κόστους, λιπάσματα κάτω από τις συνιστάμενες δόσεις, φυτοπροστασία με κάθε φορά λιγότερους ψεκασμούς.

Τα προβλήματα θα επιδεινωθούν και από την νέα ΚΑΠ, που απ΄ ότι γράφεται σχεδιάζεται ο περιορισμός των κεφαλαίων για τη γεωργία κατά 50% και τα προγράμματα πρασίνισης της γεωργίας – κλιματική αλλαγή.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home