Monday, January 29, 2024

Η τιμή τυριού «Φέτα» είναι θέμα αριθμητικής ή κάτι άλλο?

Για να παραχθεί ένα κιλό τυρί Φέτα χρειάζονται το ανώτερο 4 κιλά γάλα σε μια σχέση 70% πρόβειο και 30% γιδίσιο.

Οι τρέχουσες τιμές γάλακτος στον παραγωγό είναι, <1,60 ευρώ/ κιλό το πρόβειο και 1,25 ευρώ/κιλό το γιδίσιο.

Κόστος παραγωγής ενός κιλού φέτας: 8,6 ευρώ/κιλό.

 <6 ευρώ κόστος γάλακτος, πλέον 13% φπα 0,78 ευρώ πλέον 30% (υπερβολικό) ωφέλεια μεταποιητή και εμπόρου 1,8,πλέον μεταφορικά 0,02 ευρώ/κιλό)

Τιμή στον καταναλωτή 16 ευρώ/κιλό δηλ. αισχροκέρδεια σχεδόν 100%.

Είναι φανερό ότι αυτή η αισχροκέρδεια γίνεται κυρίως από τις υπεραγορές, σε βάρος των κτηνοτρόφων, των μικρών μεταποιητών και φυσικά των καταναλωτών.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home