Η τιμή τυριού «Φέτα» είναι θέμα αριθμητικής ή κάτι άλλο?
Για να παραχθεί ένα κιλό τυρί Φέτα χρειάζονται το ανώτερο 4 κιλά γάλα σε μια σχέση 70% πρόβειο και 30% γιδίσιο.
Οι τρέχουσες τιμές γάλακτος στον παραγωγό είναι, <1,60 ευρώ/ κιλό το πρόβειο
και 1,25 ευρώ/κιλό το γιδίσιο.
Κόστος παραγωγής ενός κιλού φέτας: 8,6 ευρώ/κιλό.
<6 ευρώ κόστος γάλακτος, πλέον 13% φπα
0,78 ευρώ πλέον 30% (υπερβολικό) ωφέλεια μεταποιητή και εμπόρου 1,8,πλέον
μεταφορικά 0,02 ευρώ/κιλό)
Τιμή στον καταναλωτή 16 ευρώ/κιλό δηλ. αισχροκέρδεια σχεδόν 100%.
Είναι φανερό ότι αυτή η αισχροκέρδεια γίνεται κυρίως από τις υπεραγορές, σε
βάρος των κτηνοτρόφων, των μικρών μεταποιητών και φυσικά των καταναλωτών.
Labels: ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home