Sunday, September 10, 2023

Η Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων - ΥΕΒ και η ΜΟΜΑ

ήταν κρατικές υπηρεσίες που έκαναν δημόσια έργα, άμεσα, γρήγορα, αποτελεσματικά και φτηνά. Έκαναν έργα σε κρίσιμες περιόδους και φυσικά έργα που απροθυμούσαν και δεν μπορούσαν να εκτελέσουν ιδιωτικές εταιρίες.

Η ΥΕΒ, ήταν η μοναδική κρατική υπηρεσία που ασχολείτο με τη διαχείριση του νερού (πραγματοποίηση και έλεγχος γεωτρήσεων, έλεγχος ΤΟΕΒ κλπ). Καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδιαίτερα, με ειδικά μηχανήματα εκβάθυνε και καθάριζε ρέματα και ποτάμια ώστε να παροχετεύουν οποιοσδή-ποτε ποσότητες έπεφταν τους χειμερινούς μήνες. Πολλοί από εμάς θυμούνται εκείνη την εποχή , τέτοια εποχή και κάθε χρόνο ερχόταν στην Κλειτορία ένας ειδικός εκσκαφέας και εμβάθυνε τη χείμαρρο «Βιλιβίνα». Μετά την κατάργηση της ΥΕΒ τέτοια έργα σταμάτησαν όχι μόνο στην Κλειτορία αλλά και πανελλαδικά.

Διερωτώμεθα ποιος θα τα έκανε ή θα τα κάνει? η ΤΕΡΝΑ?

Και οι δύο υπηρεσίες καταργήθηκαν το 1990 από τον θ. Μητσοτάκη, που εκείνη την εποχή είχε στο περιβάλλον και συμβουλευόταν μια ομάδα μηχανικών και φυσικά και όπως πάντα, το ΤΕΕ, για τους γνωστούς λόγους.

Αν αυτές οι υπηρεσίες υπήρχαν σήμερα, όλοι οι αποστραγγιστικοί τάφροι και τα ποτάμια θα είχαν καθαριστεί και θα είχαν εμβαθυνθεί, τα φαινόμενα αν δεν υπήρχαν θα ήταν περισσότερο ήπια και τις κρίσιμες ώρες, θα υπήρχε άμεση παρέμβαση και θα άνοιγμα νέες τάφρους ή άλλα έργα για την παροχέτευση των νερών.

Σήμερα δεν υπάρχει κανένας και καμία σχετική υπηρεσία που να κάνει έργα την ώρα της κρίσης.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home