Tuesday, August 29, 2023

Κιλκίς: εγκαταλειμμένη πόλη που προσβάλει, κατοίκους, επισκέπτες και όχι μόνον αυτούς

Με εγκαταλειμμένα σπίτια και ιστορικά κτίρια (καπνεργοστάσια) στο κέντρο της πόλης.

Με κατεστραμμένα επιχρίσματα και σπασμένα τζάμια επικίνδυνα για τους διερχόμενους,

Με κακόγουστες πινακίδες επαγγελματιών και πολιτικών (Φραγκίδης, Φλωρίδης, Γεωργαντάς)

Με σπασμένα πεζοδρόμια, ιδιαίτερα η κεντρική οδός, 21ης Ιουνίου, χωρίς δενδροστοιχίες, ακλάδευτα τα λίγα που υπάρχουν και χωρίς να έχουν αντικατασταθεί τα ξεραμένα.

Με αφρόντιστα και πλακοστρωμένα τα δύο πάρκα.

Μα αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην Πόλη χωρίς βοηθητική λωρίδα.

Πρώτη ευθύνη στον δήμαρχο και δεύτερη στους πολιτικούς του τόπου. Δεν ντρέπονται? Δεν ξέρουν τίποτα για τα προγράμματα αστικής ανάπλασης?

Στη Δοϊράνη έγινε μια από τις φονικότερες μάχες του Α΄ Π.Π. με νικητές τους Έλληνες (είναι θαμμένοι 1337 Βρετανοί, 1 Γάλλος, 1 Ινδός και 45 Έλληνες που σκοτώθηκαν κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο την άνοιξη του 1917 και τον Σεπτέμβριο του 1918). Υπάρχουν δύο νεκροταφεία, το ένα τις βρετανικής τότε κοινοπολιτείας και το δεύτερο των Ελλήνων στρατιωτών (3500 χιλ. νεκροί, αγνοούμενοι και τραυματίες), στο πρώτο αναγράφονται και τα ονόματα των φονευθέντων, στο δεύτερο όχι, το πρώτο το φροντίζει μόνιμος υπάλληλος το δεύτερο ευκαιριακά ο ελληνικός στρατός.
Τέλος ο λόφος – colonial hill, που στην κορυφή του υπάρχει εντυπωσιακό ταφικό μνημείο, με ευθύνη και των δύο υπευθύνων των νεκροταφείων και του τοπικού δασαρχείου είναι χωρίς αναδάσωση, γυμνός συγκριτικά με τον απέναντι κατάφυτο σκοπιανό λόφο (σαν δεν ντρέπονται)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home